Taiwan 中華民國 vagy Formosa sziget 福爾摩沙, Nantou 南投縣, Lugu
Nantou tartomány Közép-Taiwan legnagyobb kiterjedésű hegyvidéke, felületének 83 %-át magas hegyek borítják. Itt található a Yu shan, a sziget legmagasabb pontja (3952 m). Nantou további 41 csúcsa emelkedik 3000 méter feletti magasság fölé. A hegyekben a csapadék mennyisége évi 2800 mm, átlaghőmérséklet 20 C körüli.
A leghidegebb hónapokban hó és fagy is előfordulhat a teaültetvényeken, amely csapadék tavasszal gyors folyású, tenger irányába igyekvő patakok formájában táplálja a Dadu és Zhuoshui folyókat. A magas páratartalom, nagy mennyiségű csapadék és ásványi anyagban gazdag talaj, mint terroir jellemzők hozzájárulnak a különleges türkiz zöld oolongok létrejöttéhez.
A taiwani tea és a “Négy évszak szelleme”
Taiwan a kimagasló minőségű világos oolongok hazája. Szinte egységes termőterületként felfogható, a telepített tea kultivárok száma összehasonlítva pl Kína hasonló nagyságú tea területeivel kis számunak mondható. Ez a teatermelésben egyfajta homogenitást eredményez, amely a kiegyenlített minőségben is érezteti hatását. Nantou megye a sziget közpéső területén elhelyezkedő, változatos domborzati formákkal rendelkező történelmi teatermelő terület. Híres tea hegységei Li shan, Ahli shan, Yushan hegyek lejtőin is megtalálhatók a “Négy évszak szelleme” oolong teacserjéi. A tea elnevezése a teát befolyásoló évszakokra utal, amelyek hozzájárulnak a különleges minőség kialakulásához.
Taiwan legfőbb teatermelő területei:
- Észak- Taiwan: ide tartoznak például Pinglin, Muzha, Shenkeng, Nangang és Yilan.
- Közép-Taiwani terület : ide tartozik Miaoli és Hsinchu termőterület.
- Kelet-Taiwan : Taitung és Hualien környéki ültetvényekkel.
- Közép-Taiwan déli része: a híres Nantou termőterület, Pingtung, Chiayi, Taichung és Yunlin.
- Magas hegységi terület: a híres szent tea hegyekkel, mint Alishan, Yu Shan, Hsueh Shan és a hatalmas Taitung hegylánc.
Ízvilága
Az első tapasztalás a színe; világos, türkiz zöld. Egyértelműen illatos, friss, az illata gardénia jellegű. Oolongkedvelők számára Taiwan kihagyhatatlan.
Elkészítése:
- lehetőleg gongfu módon.
- 90 C tiszított lágy víz
- Felöntések: lemosás-felöntés után fél perc, majd egyre hosszabb és forróbb felöntések
- Ajánlott kis űrtartalmú (pl.:gaiwan vagy Yixing kanna) előmelegített eszköz,
- és 1 ek ( 7 gr) tea
Névtelen (megerősített tulajdonos) –