Az Uji宇治市 terroir
A tea hagyományosan Japán legrégebb teatermő területéről, a Kyoto-Uji 宇治市 termőterületről származik. Uji két folyó völgyében helyezkedik el, körülvéve a környező két hegyvonulat kellemes lankáival. Ezek napsütötte, védett teraszai tökéletes helyet biztosítanak a teacserjéknek.
A völgyek a folyók páráját és a hegyek ködpárnáját az ültetvények fölé zárják, amelyek tökéletes és kíméletes csapadék utánpótlást jelentenek a tea növényeknek. Ettől jön létre az Ujicha matcha különleges íze. Az Uji matcha umami íze édességgel keveredik, szemben a normál zöld teával.
A terroir másik befolyásoló tényezője a talaj, amely köszönhetően a folyók és tavak hordalékainak, valamint a hegyekről lecsorgó esővíznek ásványi anyagban gazdag. Az itteni talaj Ph szintje savasabb mint máshol Japánban. Ez a teának – amely kevésbé viseli a meszes vagy alkáli talajt – tökéletes élettér. Ezen jellemzők miatt az itt megtermelt, árnyékban nevelt tealevelek sokkal sötétebb zöld színűek, aromásabbak mint máshol.
Marukyu Koyamaen 丸久小山園 és a japán teaiskolák
A “Fenyő és tölgy” matcha egy Hounsai Daisōshō okonomi tea, azaz Daisōshō nagymester által preferált, ízlése szerint kevert tea összeállítás. Marukyu Koyamaen 丸久小山園 a gyártó a legnagyobb tea oktatási központok és tankokai közösségek, mint az Urasenke és az Omotosenke teaiskolák és a császári udvar beszállítója.
Ezt a teát Az Urasenke 15. nagymestere Hōsō Sōshitsu XV (Sen Genshitsu) 汎叟 宗室 tiszteletére hozta létre a teagyártó ezt a matcha költeményt, aki 1949-ben felvette a Hōunsai 鵬雲斎 Zen elnevezést, amellyel a tankokai tevékenységét vezette. Visszavonulása után Sen Genshitsu 玄室 a név mellé a mélyen tisztelt Daisōshō jelzőt kapta.
A nagymester megtiszteltetése a matcha teakeverék névadása, megkeresztelése, amelyet a tankokai tagok szerte a világon hivatalos chanoyu teájukként használnak.
“Fenyő és tölgy” elnevezés
A fenyő a mind a japán mind a kínai piktúra, ukiyo-e és és más festészeti ágak, valamint a költészet kedvelt témája. Mivel örökzöld és nem hullatja le a leveleit, ezért a változatlanság és a hosszú élet jelképe.
Télen a fenyő zöldje az egyetlen, amely a behavazott tájban az életet és a színt jelképezi, az álhatatosság és kitartást jelképezi még a legzordabb körülmények között is. A tölgy is hagyományosan a hosszú élet, bölcsesség, halhatatlanság, kitartás és élet szimbóluma.
A két növény együttesen Daisōshō nagymester interpretálásában a hosszú életet, kitartást és mindenkori álhatatosságot szimbolizálja. Ezt kívánja a tankokai tagjainak és nekünk, akik fogyasztjuk preferált matcháját.
Ízvilága
Nincs a tetőn, mégis rendkívül érdekes az összetettsége; először a virágos illat csap ki a felmelegített chawanból, amely azonnal betölti a teret. A következő tapasztalás má a szánkban ér; krémesség. Igen, mintha meleg, hígan folyó csokoládékrémet kóstolnánk, majd jön az utóíz. Hosszan, energikusan tölt be, lassan távozik. Mindenkor az utolsó szüret legfrissebb matcháját kínáljuk.
Elkészítési lehetőségek:
- usucha (híg matcha): 2 chashaku (kb 2 gramm) matcha 1 dl lágy, tisztított víz (max a 95 C° )
- koichaként nem ajánljuk.
- Hűtőszekrényben tartandó!

















