Grúzia, საქართველო Sakartvelo, Kaukázus
A Kaukázus, a Fekete-tenger híres fürdő városai Batumi, Szuhumi, meseszép ortodox keresztény templomok és a fenséges Kaukázus 4-5000 méter magas hegyormai. Grúzia, az egykori Kholkisz az emberiség egyik legidősebb kultúrterülete. Történelmét hegyvidéki elhelyezkedése és az Orosz birodalomhoz való közelsége determinálta. A grúz ortodox egyházat maga András apostol alapította az isz. 1. században,amely a 4. századtól államegyház!
Grúzia teás hagyományai
Grúzia mezőgazdasága több ezer éves. Az ország hagyományos mezőgazdasági terményei a tea, a szőlő, a mogyoró. Az abház és adzsár régiók fontos terményei a szubtrópusi gyümölcsök és a dohány. Az ország középső részén főleg gyümölcsöt termesztenek. Kelet-Grúzia némely vidékén régi foglalkozás a selyemhernyó-tenyésztés.
A grúz tea története
A grúz tea kevésbé ismert az európai piacon, bár Grúzia a Föld egyik magaslati teatermelő vidéke, ahol kiváló minőségben, organikus módon termesztenek teát. Azt is kevesen tudják, hogy ez a kis ország hosszú ideig a világ 4. legnagyobb teatermelő területe volt a szovjet időkben, hatalmas tömeg kibocsátással. A SZU bukását követően az ország polgárháborúba sodródott; a teagyárakat bezárták, a gépeket ellopták és hulladékvasnak eladták.
Az ültetvényeken gaz verte fel a fejét, a karbantartás nélküli ültetvényeken megjelentek a virágok. Több ezer tonna potenciális tea ment tönkre a több ezer hektárnyi teatermő területen. Öt év alatt Grúzia teatermelése az előző kibocsátás kevesebb, mint 10 % alá süllyedt. Az elhagyatott tea ültetvényeken később mogyorófákat ültettek, amelyek gyümölcse értékesebb terménynek számított.
A grúz tea helyzete ma
Ma kis közösségek próbálják feltámasztani Nyugat-Grúziában a tea előállítás hagyományát minőségi, odafigyeléssel kézműves keretek között történő feldolgozással. A tea farmerek missziója ehhez kapcsolódóan újra népesíteni és élettel megtölteni a grúz vidéket, amely rengeteg nélkülözést és fájdalmat látott történelme folyamán.
Grúzia teatermelő területei
Grúzia ültetvényei a szubtrópusi nyugati országrészen találhatók, ahol a telek hidegek, amelyek kedveznek a kártevők természetes pusztulásának. Ez a biológia stressz faktor az oka, hogy a grúz tea egyedi gyümölcsös, édeskés íz jegyekkel rendelkezik. A szedési időszak kb. hét hónapon át tart, amelyet a hideg tél követ. A pihenő időszak a teanövények számára regenerációt, erőgyűjtést jelent a tavaszi kikeletre. Grúzia legfontosabb teatermelő területei ma Anaseuli, Guria, Zugdidi és Imereti közelében találhatók. Teánk Guria ültetvényeiről származik.
Ízvilága
Íze erőteljes, enyhén édeskés. A csészében csillogóan fénylő amber színű.
Elkészítése:
- 90 C tisztított lágy víz
- 2-3 perces felöntéssel.
- Adagolása: 1 tk/2 dl víz
Ákos T. (megerősített tulajdonos) –
Finom és karakteres
Gyula (megerősített tulajdonos) –
János Tóth (megerősített tulajdonos) –
Pál Varga (megerősített tulajdonos) –
Balázs (megerősített tulajdonos) –
László J. (megerősített tulajdonos) –
Ízben ez tetszik a legjobban.
Mónika (megerősített tulajdonos) –