India, Nyugat-Bengál, Kurseong kerület, Kelet- Darjeeling termőterület, Dooteriah Estate.
Tengerszint feletti magasság: 1025-2150 méter. Darjeeling vagy Dorji-Ling, a “Hegyek királynője” és a mágikus, misztikus tea frigye a Himalájából. A hegyek isteneinek hangos dörgései között születik, szó szerint.
Darjeeling tea önmagában egy kategória; nem fekete, de nem is zöld, valahol a kettő között. Ez a viszonylag tág játéktér teszi lehetővé, hogy a teagyárban a termelést éppen felügyelő factory officer dönthesse el a levelek minősége, frissessége és a szedési idő alapján az oxidációs fokot. Ezzel magyarázható, hogy a szigorúan eredetvédett Darjeeling teák között találunk sötétebb és egészen világos árnyalatú teákat is.
Darjeeling termőterület
Darjeeling a világ egyik leghíresebb termőterülete, az itt leszedett, bármelyik szedési időszakban szüretelt tealevél többszörösét éri, mint más pl. indiai területek leveleié. Teavilágban egybként sincs pazarlás, itt azonban különösen értékes minden aprócska levél. Aprócska, hiszen Dooteriahban is a a terrroir területre jellemző camelia sinensis var sinensis alapfajta és kultivárjai a tea egyedek. A field officer tökéletesen tudja és felügyeli mikor, hogyan kell a szüretelésre alkalmas leveleket leszedni, majd a végső alakot és a szükséges oxidáció mértékét a factory officer dönti el, hogy a szüretből a lehető legjobbat kihozza.
A kínálatunkban található teák között ez rendelkezik a legmagasabb oxidációs szinttel, ezért a csészében is a fekete teák színéhez hasonlító sötét amber, inkább single malt whisky szín tapasztalható. Az ízvilága inkább csonthéjas gyümölcsökhöz hasonlít, teltebb, erősebb testtel, amelyben azért a magaslati terroir jellemző jegyei megvannak.
Ízvilága
Azoknak a fekete tea kedvelőknek ajánljuk, akiknek a magasabb levélosztályú és tavaszi szedésű Darjeeling teák túl lágyak, inkább az erősebb, testesebb teákat kedvelik, de ragaszkodnak a világ tetejéhez. Mert ez a tea a világ tetejéről származik, ne feledjük!
Dooteriah teakert szépen sodort, sötétbarna színű, oxidált levelei a csészében leöntést követően válnak amber-borostyán színűvé. Íze édeskés, aromája mogyoró-dió ízvilág, kissé tölgyre hasonlító.
Elkészítése:
- 70 C tisztított lágyvíz
- 2 perces felöntésekkel.
- Adagolás: 1 tk/2 dl víz adagolással.
- Meleg leöntésként ajánljuk.
Iván V. (megerősített tulajdonos) –
Ferenc (megerősített tulajdonos) –
Mónika (megerősített tulajdonos) –