Kína, Yunnan, Xishuangbanna, 1350 méter magasság.
“Az öreg fa szelleme”老树的精神
Ismét egy érdekes tea Yunnanból, a tea őshazájából és a világ leghíresebb Pu-Erh tea termelő területéről. A tea egy 2019-es szedésű sheng, azaz fermentálás nélküli tea. Yunnan rendelkezik a világ legrégebbi összefüggő camelia sinensis var sinensis teanövény populációjával, amelyek különböző formában élnek együtt a helyi flóra többi egyedeivel. Az erdőkben az ősi teafák háborítatlanul élnek ugyanazon a tájon évezredek óta, hiszen ez a teanövény születési helye. Néhány egyedük 2000 évesnél is idősebb!
Ősi fák, ősi teák, ősi ültetvények
Meg kell említenünk azokat a teanövényeket, amelyek ezen a vidéken fává nőttek, elvadultak, de egykor ember által megművelt, szedett és alakított mezőgazdasái terület részei voltak. Ahogy a helyi, törzsi közösségek megszűntek, elhagyták a területet, a természet visszafoglalta birodalmát.
A megművelt teacserjék felnőttek, elvadultak, esetleg még szaporodtak is, így gazdagítva a helyi egyébként is gazdag biodiverzitást. Ezek a teafák 100-1000 év közötti korral büszkélkednek. Lassan, óvatosan lehet ezeket a fákat a művelésbe visszavenni, hiszen elszoktak az ember által okozott mechanikai és biológiai stressztől, amely megfosztja a növényeket legfőbb fotoszintetizáló felületüktől, a tealevelektől. Ezeknek az ősi ültetvényeknek termelésbe visszavett teafái jelentik a következő teatípust a területen.
A harmadik, egyben utolsó kategóriát a fiatal, újonnan ültetett (értsd 100 éven belül) és máig megművelt teakertek jelentik. Ebből is látható milyen gazdag a lehetőség a a megfelelő teanaövény kiválasztására, amelyből a kis helyi manufaktúrákban megszületik a tea.
Ennek a teának nemcsak származási helye az érdekessége, hanem az alakja is.
Yunnan 云南省 , azaz ez már a világ vége?
Yunnan 云南省 , a tea őshazája Isten háta mögötti, szubtrópusi terület, poros utakkal, eldugott falvakkal. A tea történelme során mindig erőpróba elé állította a termelőket a tea eljuttatása a sűrűn lakott délkeleti óceáni partokra vagy a hatalmas birodalom másik végébe, a csészári fővárosba, Pekingbe. Merthogy Peking vagy a Gyöngy-folyó torkolata és Guagzhu messze van Yunnantól, nagyon messze.
A 400 évig működö Teás Lovas út (A Selyem utak párja) volt az az útvonal, amelyen a tea kulik és öszvérek, majd lovak hátán célba jutott. A megsodort és készre sütött tealevél nagy térfogatot foglal el; súlya csekély térfogata viszont nagy. Ebben a formában nem érte meg a hatalmas fuvarozási erő ráfordítás. A tea térfogatát csökkenteni kellett.
A tea alakja, formai megjelenése
Így alakultak ki a különböző formára préselt teák. A legismertebb a beengcha- lepény forma, amelyet 357 gr-os formákba préseltek, majd tongokba csomagolva szállították. Ilyen ősi, hagyományos alak a Tuo avagy fészek forma, de fontos a gomba, narancs és a tégla.
A tégla a legegyszerűbb geometriai forma, amely teához alkalmazható, ezt a formát kínáljuk most modernizált csokoládé-tégla variációban. A tégla kisebb csokoládé szeletszerű részekre van osztva, a tégláról történő leválasztás így egyszerű.
Ízvilága
A teát ajánljuk kezdő pu-erh érdekődőknek, de játékoskedvű, újdonságot kereső rajongóknak is.
Íze friss, jellemzően besütött zöld ízű, hosszú a lecsengése.
Elkészítése
- 100 C vízzel történő lemosás után
- 45 mp, 40-mp -1 perc felöntés, illetve ízlés szerint.
- Ajánlott min. 5-8 leöntés.
- Ajánlott gongu stílusban Yixingben vagy gaiwanban elkészíteni.


















