Közép-Japán, Kyoto- Uji 宇治市 ősi teatermelő vidék
Az Unkaku minőségi besorolása
A 10 lépcsős Marukyu Koyamaen kategorizálásban az Unkaku Wako felett helyezkedik el, már koicha minőség. Az innen következőző lépcsőfokok már sűrű matcha, koicha kategóriát jelentenek, mert a matcha vagy teacsokoládé – szerű sűrű esszenciához szükséges a legjobb minőségű portea .
A tea alapanyag őrlése just in time módszerrel, mindig az aktuális rendelés szerint, frissen kerül leőrlésre gránit kövek között. Egy malom egyszerre hagyományosan 40 gramm matchát készít, ezért ez a szokásos japán portea kiszerelés. Teánk mindig a legfrissebb előállításból származik.
Az Unkaku “Darvak a fellegek között”név jelentése
A japán művészet és esztétika a szépség kifejezésére és szavakba öntésére mindenkor a természetet hívta segítségül analógia keresésée közben. Mivel a japán Tea Útja a chado 茶道. is ennek a rendszernek a részét képezi, a Marukyu Koyamaen 丸久小山園 gyártotta matchák elnevezésekor is a természetből kiragadott pillanat szépségéhez hasonlíja a teaköltemény ízét, illatát, jellemzőjét.
A daru a különösen hosszú élet szimbóluma, ezért a halhatatlanok hátasállata. A fehér daru ezeréves korában kékké változik, újabb ezer év múltán pedig feketévé lesz. Japánban úgy vélik, hogy a fehér darvak a tánc mesterei, a feketék pedig rendkívül érzékenyek a zenére. A felhő a szerencse előjelének számít, a japán mitológia szerint a halhatatlanok felhőkön utaznak az égen. A felhőn utazó daru képe a halandó ember halhatatlanság felé vezető útját jelképezi, mindezt elegánsan, különös kecsességgel. Ahogy az embernek az életét élnie kell(ene).
Ízvilága
Először is a színe harsogó mohazöld és illata azonnal kicsap a felmelegített chawanból. A legelső érzés a krémessége a szájban, amely a legjobb pohárkrémekhez hasonlatos. Utána megérkezik az umami ezúttal egészen telten, egész szájpadlást befogóan, majd marad a csokoládészerű hosszú krémesség. Mintha meleg teacsokoléádét fogyasztanánk a legjobbak közül. Ezt a teát érdemes már koichaként is elkészíteni, meglepően lágy, krémesen virágos-édes tapasztalásban lesz részünk.
Elkészítési lehetőségek:
- usucha (híg matcha): 2 chashaku (kb 2 gramm) matcha 1 dl lágy, tisztított víz (max a 95 C° )
- koicha (sűrű matcha): 3 chashaku (kb 3 gramm) matcha 60-80 ml víz
- Hűtőszekrényben tartandó!
- Mindenkor a legutolsó szedés legfrissebb matcháját tartjuk hűtőben raktáron.


















