Közép-Japán, Kyoto- Uji 宇治市 ősi teatermelő vidék
Az Uji matcha előállítása
Uji városa ma Kyoto külterületén helyezkedik el, szinte egybenőtt a várossal. Koyamaen fő bázisa Kyoto mellett található a történelmi teatermelő vidéken. Uji a japán tea történelmi központja, ahol a matcha alapanyag szedése a szokásos bambusz vagy álcahálós fedést követően tavasszal és esetenként kora nyáron történik, ellentétben a többi zöld teával.
Amennyiben a teát hosszabban és több napfény, a babérszerű levelek keményebbé válnak, ezért ezeket hosszabban kell gőzölni, ami matcha készítéséhez nem ideális. A korai szüret azt jelenti, hogy a levelek még rugalmasak, frissek, ízük édesebb, amely előfeltétele a matchává történő őrlésnek.
Marukyu Koyamaen 丸久小山園
Hagyományosan erről a rendkívül népszerű termőterületről származik a japán tea szertartások a chaji összejövetelek matcha teája. Marukyu Koyamaen 丸久小山園 a gyártó a legnagyobb tea oktatási központok és tankokai közösségek, mint az Urasenke és az Omotosenke teaiskolák és a császári udvar beszállítója.
A Wako minőségi besorolása
A 10 lépcsős Marukyu Koyamaen kategorizálásban a Wako a Chigi no Shiro felett helyezkedik el, utolsó az usucha sorban. A következő lépcsőfok már sűrű matcha, koicha kategória lesz. A tea alapanyag őrlése just in time módszerrel, mindig az aktuális rendelés szerint, frissen kerül leőrlésre gránit kövek között. Egy malom egyszerre hagyományosan 40 gramm matchát készít, ezért ez a szokásos japán portea kiszerelés. Teánk mindig a legfrissebb előállításból származik.
Mit jelent a Wako?
Harmónia és fény. Ez a két minőségi jelző határozza meg a japán művészetet és esztétikát, hatja át a japán tea útját, a chado-t 茶道. A harmónia, amely az emberi létezés és a világ működésének alapja, az egyensúly az ellentétek, a teremtett és szellemlények között. Ennek elérése a létezők legfőbb célja. A Wako fény is egyúttal, amely egyrészt manifesztált másrészt szellemi, útmutatót jelent a harmóniához. Ez a Wako.
Elkészítési lehetőségek:
- usucha (híg matcha): 2 chashaku (kb 2 gramm) matcha 1 dl lágy, tisztított víz (max a 95 C° )
- koicha (sűrű matcha): 3 chashaku (kb 3 gramm) matcha 60-80 ml víz
- Hűtőszekrényben tartandó!


















