A koreai Balhyocha (발효차)
Balhyocha (발효차) egy koreai teakülönlegesség, amely a déli Gyeongsangnam provincia Hadong régiójának különlegessége. Bár “fermentált” heicha típusú teaként szólunk róla, a fogalom gyakran erősen vagy végigoxidált sötét teát takar csak. A Balhyocha oxidálása és fermentációja tea farmerenként változik, ezért rendkívül széles az íz spektruma is. Virágos ízvilágtól egészen a gyümölcsös, sőt egyenesen malátás ízvilágig találkozhatunk vele Koreában.
Gyeongsangnam provincia és Jirisan
A teatermő terület a híres Jirisan hegység oldalában kúszik fel a magasba, ahol a tea farmerek 4 generáció óta termesztik vegyszermentesen és szedik hagyományosan kézzel a teát.
Az első teacserjék Koreába 1200 évvel ezelőtt érkeztek erre e vidékre, ahol máig félvadon, bambusz erdők takarásában és frissen csobogó patakok párája védelmében nőnek.
Elkészítése
- 85-90 C szűrt, lágy víz
- 3 tk tealevél
- 200-300 ml űrtartalmű teás eszköz
- lehetőleg Nixing, Yixing eszközben vagy gaiwanban elkészítve
- ajánlott gongfu módon
Németh Ferenc (megerősített tulajdonos) –
Ez egy érdekes tea 3 íz kombináció fekete tea shu puerh és heicha
Mónika (megerősített tulajdonos) –