Észak-India, Darjeeling vagy Dorji-Ling a “Hegyek királynője”,
egyben a világ egyik első ipari ültetvényterületének egyike, a kifinomult teakultúra szimbóluma. A város a brit officerek és családjaik hüűvös, hegyi menekülő vakációs településeként alakult. A rettentő bengáli hőségből, az irgalmatlanul zsúfolt, kibírhatatlanul párás Kalkuttából az itt állomásozó európaiak a monszun idején a hegyi “állomáshelyekre” menekültek. A Kandzsendzönga alatti Darjeeling, Kurseong is így keletkezett.
A területen a teatermelés elindítása a brit gyarmati időkhöz köthető, amikor az egykori nyári hegyi állomáshely, hill station mellett a kereslet kielégítésére tea termesztéssel kezdenek foglalkozni. Lassan nőnek kia a tea garden kertek a domboldalakon, ahol a speciális terroir végett meglepően újszerű tea született. Maga a felhasznált, termesztésbe vont teanövény is meglepő. Az alap fajta és kultivár a camelia sinensis leszármazottja, amely egyedi az indiai termőterületen.
Makaibari tea garden
Makaibari az első a kertek között. A hivatalos dokumentumok szerint az első tea ültetvény a jelenlegi 550 hektáron az 1850-es években jött létre. Azóta a Makaibari név egyet jelent a minőségi magashegyi teával.
Bizony, magashegyi teáról van szó, hiszen a teakert teraszai 2035 métertől 2286 méter magasságig kúsznak fel a Himalája lejtőin. A teanövény ilyen magasságban extrém időjárási stressznek van kitéve. Hat rá az extrém magas szoláris sugárzás, extrém éves és napi hőingadozás, magas páratartalom és csapadékmennyiség, amelyhez a hegyekből érkező hideg szelek is betársulnak.
Ilyen éghajlati viszonyok között a teának extrém ellenállást kejlett kifejleszteni, ami azt is eredményezte egyben, hogy a világ egyik legjobb minőségű zölden fekete teája szüretett. Most akkor fekete vagy zöld? – jöhet az adekvát kérdés. A korrekt válasz erre: Darjeeling!
A világhírű Darjeeling mitől egyedi?
A Darjeeling szigorúan eredetvédett tea, a világ legelső hivatalosan levédett teája! Kizárólag Darjeeling és környékén, Kurseong termőterületen előállított tea viselheti ezt a nevet, hiszen a világon a csekély helyi kibocsátáshoz képest többszörös!!! mennyiségben adnak el Darjeeling teát! Érdemes ezért eredeti, megbízható forrásból vásárolni.
Darjeelingek a Tea Akdaémia kínálatában
A területről három ültetvényről kínálunk jelenleg teát; Makaibari, amely a régi teaültetvény sztár, Poobong teakert, a feltörekvő igen(!) ígéretes újonc és Dooteriah az eldugott, kevésbé ismert teakert. Mindhárom kert bio minősítéssel rendelkezik. A teákat igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy az egyes kertek legjellemzőbb ízeit mutathassuk be, ezért és a teákat Makaibari és Poobong első szedéséből, valamint Dooteriah esetén a második flush-ből szállítjuk.
Ízvilága
A tea íze rendkívül gazdag; markánsan felvonultatja a tavaszhoz köthető gyümölcsös aromákat, frissességet, amely hivatalosan ortodox fekete tea esetén különlegesség.
Elkészítése:
- 70-75 C tisztított lágyvíz,
- Felöntések ideje: előszőr 1 perc, majd hosszabb és forróbb,
- Felöntések száma: min 3, illetve ízlés szerint.
- Ajánljuk a teát cold brew készítésére!
- A megadott mennyiségű leveleket hideg (esetleg jeges) tisztított lágy vízzel öntsük le, tegyük egy éjszakára a hütőbe.
- Hidegen másnap fogyasztható, egészen exkluzív ízélmény!
















