Taiwan 中華民國 vagy Formosa sziget 福爾摩沙, Nantou 南投縣, Lugu
Nantou tartomány Közép-Taiwan legnagyobb kiterjedésű hegyvidéke, felületének 83 %-át magas hegyek borítják. Itt található a Yu shan, a sziget legmagasabb pontja (3952 m). Nantou további 41 csúcsa emelkedik 3000 méter feletti magasság fölé. A hegyekben a csapadék mennyisége évi 2800 mm, átlaghőmérséklet 20 C körüli.
A leghidegebb hónapokban hó és fagy is előfordulhat a teaültetvényeken, amely csapadék tavasszal gyors folyású, tenger irányába igyekvő patakok formájában táplálja a Dadu és Zhuoshui folyókat. A magas páratartalom, nagy mennyiségű csapadék és ásványi anyagban gazdag talaj, mint terroir jellemzők hozzájárulnak a különleges türkiz zöld oolongok létrejöttéhez.
A taiwani Dongding 頂烏龍茶 “Fagyos Hegycsúcs” oolong
Dongding oolong 凍頂烏龍茶, fehér rügy oolong 白毫烏龍茶, vagy baochong oolong 包種烏龍茶 az elnevezése teánknak, amely a 19. századtól kezdve szinonimáját jelentette a taiwani teának.
A DongDing “Fagyos Hegycsúcs” oolong szedése a rügyfakadást követő tavaszi időszakban kezdődik, amikor a tea ültetvények mellett virágba borulnak a sziget híres gyümölcsfái; cseresznye, barack, körte, szilva. Feltételezhető, hogy a virágzó gyümölcsfák illata hozzájárul a tealevelek extrém virágos aromájához. A DongDing tea esetén a fine plucking –két levél és rügy-szedést alkalmazzák, amely földrajzi adottságtól függően gépi vagy kézi szedés.
Ezt követi a kültéri, bambusz tálcákon történő fonnyasztás, ami tovább folytatódik beltéren, miközben a levelek lassú oxidációnak vannak kitéve. A wulong tea gyártásának legfontosabb rész a sodrás. Ezt textil zsákokban, gépek segítségével teszik meg úgy, hogy az egyébként rugalmatlan babérszerű levelek gyönyörű gömbökké állnak össze, amik majd a csészében a leöntést követően csodásan kinyílnak.
Ízvilága
A taiwani teák extrém virágos, lágy karakterükről híresek. Már a felmelegített eszközből kicsap a szépen sodort zöld gömbök illata, amely felöntést követően betölti már a teljes teret. A tea színe gyönyörű csillogó, ízében egyértelmű, markáns virágos jegyek – szilvavirág, krizantém és enyhe cseresznye- tapasztalhatók. Elegáns, lágy, illatos tea.
Elkészítése:
- 90 C tiszított lágy víz.
- 1 ek ( 7 gr) tea / 1,5- 2 dl víz
- Felöntések: lemosás-felöntés után fél perc, majd egyre hosszabb és forróbb felöntések
- Ajánlott kis űrtartalmú (pl.:gaiwan vagy Yixing kanna) előmelegített eszköz
- Lehetőleg gongfu módon készítsük.


















