Közép-Japán, Shizuoka történelmi teatermelő vidék.
A GABA egy nagyon sokoldalú, és számos pozitív hatással rendelkező molekula, melyről a tudomány fejlődésének köszönhetően napról napra többet tudunk. Ezt a sok új ismeretet többek között a folyamatosan fejlődő kutatási technikáknak is köszönhetjük. GABA, pontosabban “ϒ-aminovajsav” a tea egyik alkotó komponense, amelynek megsokszorozott mennyisége egy speciális eljárás során jön létre. A tealevelek meghatározott időre nitrogén gáz inkubátorba kerülnek, vagyis egy oxigén mentes anaerob környezetbe. Ezt a folyamatot gyakran nevezik fermentációnak, amely baktériumok, gombák vagy élesztő segítségével jön létre. Gaba tea esetén nem kerül sor erjesztésre.
De mi a GABA?
A GABA egy a szervezetben természetesen termelődő aminosav, ami főként gátló hatású neurotranszmitterként (ingerületátvivő anyagként) működik az idegrendszerben, ezért rendkívüli szerepe van az idegsejtek működésének szabályozásában. A gamma-aminovajsav hatását három különböző receptorhoz kötődve tudja kifejteni, ezek a GABAA-, GABAB– és GABAC-receptorok. Ezek közül az egyik legjelentősebb a GABAA-receptor, melyhez kapcsolódva a gamma-aminovajsav szorongásgátló, nyugtató és altató hatást válthat ki.
Miben lehet segítség számunkra a GABA?
A GABA (tealevél) csökkentheti a vérnyomást, és segíti a tanulást. Más kutatások emellett azt mutatják, hogy a bevitt GABA csökkentheti a vér glükóz szinjét és a glikozilált fehérjék szintjét, ezzel csökkentve a magas vércukorszint kockázatát, felhasználási lehetősége láthatóan sokoldalú. Shizuoka termőterületről származó teánk extrém magas GABA tartalmú (600 mg/ kg), amely a japán teák között is különlegességszámba megy. A Gaba élettani hatása jelentős; a GABA és a teában található más aminosavak (pl. L-theanin) serkentik a központi idegrendszert.
Ízvilága
A tea színében kissé sötétebb a megszokott senchákhoz képest, leöntve csillogóan sárga, íze édeskés, testes, pici sütött háttér ízzel. Senchákhoz képest hosszabb leöntést igényel, akkor adja ki karakteres ízét. Túl rövid áztatás esetén a GABA sencha nem mutatja meg igazi arcát.
Elkészítése:
- 80 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított víz ,
- kis űrtartalmú (150-250 ml) kanna,
- kb. 7-8 gr tea
- 1,5-2 perces felöntésekkel (kb 4 felöntés)














