Kosár

No products in the cart.

Shizuoka Fukamushi Sencha “Csillaghullás” japán zöld tea

Organikus ültetvényről származó, tavaszi szedésű japán zöld sencha tea

Évjárat

A legfrissebb szüret teája

Termőterület

Japán, Shizuoka történelmi termőterület

Földrajzi magasság

600-800 méter

Cikkszám: 0593 Kategóriák: , Címkék: , , , , , , ,

Közép-Japán, Honshu sziget, 静岡県 Shizuoka,

Shizuoka prefektúra és város a Cendes-óceán partján található a Tokaido útvonalon, félúton Tokyo és Nagoya között.  Shizuoka a nedves szubtrópusi éghajlati övben fekszik, párás, meleg nyarak és enyhe telek jellemzik időjárását. A meleg nyáron szinte elviselhetetlen; rendkívül párás és fülledten meleg. A hőmérő gyakran kúszik  40 °C fölé. Az éves csapadékmennyiség átlagosan 2325 mm körüli, havazás csak szórványosan jellemző. Mindezek az időjárás jellemzők mutatják, hogy a terület tökéletesen alkalmas teatermelésre. Ez Japán történelmi teatermelő vidékének egyike Kyoto-Uji mellett.

Shizuoka másik érdekessége a területet védő nagy szellem folyamatos jelenléte a táj felett, aki pedig nem más, mint maga a nagy Fuji-san. A Fuji termékeny vulkáni hamuja és jéghideg, tenger irányába futó gleccser patakjai a történelem folyamán mindig szerepet játszottak a terület mezőgazdaságának fejlődésében.Teánk ültetvénye az egyik tengere néző domboldalon található, ahol minősített organikus termesztés folyik, ezért ez bio tea.

“Csillaghullás” sencha

煎茶 – Sencha az összefoglaló neve mindazon japán zöld teáknak, amelyeket a szüretet követően azonnal gőzölnek, sodornak, majd szárítanak, hogy megakadályozzák a levelek oxidációját. Ezek a teák napon nevelkednek, ellentétben az félárnyélkolt vagy árnyékolt teafajtákkal, így gyokuroval és kabusechaval.  Vagyis sencha elnevezés alatt minden napon nevelt, majd gőzölt és többszörösen sodort levélteát értünk. A sodrás technikája és hossza dönti el a tea végső kinézetét, amely a lapos bancha-típustól egészen a tűhegyes gyokuro-típusig terjed.

Kultivár és gőzölés

“Csillaghullás” Fukamushi hegyvidéki senchánk alapanyaga a Yabukita kultivar, amely legelterjedtebb teanövényként a japán ültetvények 70 %-ban megtalálható. A gőzölés során a tea mester hosszabb – 40 másodpercnél hosszabb- periódust választott, ezért elnevezése Fukamushi. “Fukai” ( 深い) jelentése hosszantartó, mély, “mushi” (蒸し) jelentése gőzölés. A hosszú gőzölés során a televelek szövetei jobban roncsolódnak, összetörnek, ezért az ízek gyorsabban és nagyobb mennyiségben kioldódnak a leöntés folyamán. A Fukamushi gőzölés okozza a sötétebb zöld színt, de az opálos, kevésbé áttetsző zöldet  és az erős karaktert a csészében.

A hegyvidéki teák érzékenyebbek, mint síkságon növekedő társaik, ezért a hagyomány azokat magasabb minőségűeknek tartja. Shizuoka az egyik legnevesebb termőterület, teái rendkívül népszerűek otthon és a nagyvilágban egyarán. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen rendkívül kedvező ár-érték arányban a magyar közönség számára tudunk Shizuoka senchát prezentálni.

A mindennapok kísérője, a sencha

A japán zöld tea sencha. Ha zöld teáról beszélgetünk egy japánnal, egyértelműen senchát ért alatta, amely kathekinjei, vitaminjai, aminosavai és ásványi anyagai miatt az egyik legegészségesebb ital. A tavasz kirobbanó egészsége és ereje manifesztálódik a meggőzölt és hegyesre sodort levelekben. A teavilágban a kesernyés oldalon áll, de utóíze gazdag.

Mire jó a sencha?

Mindennapi fogyasztásra, a szervezet általános karbantartására, koleszterinszint csökkentésére, daganatos megbetegedések, cukorbetegség és magas vérnyomás megelőzésére ajánlott. Japánban a hosszú élet titkának tartják, valljuk be – joggal.

Ízvilága

Ízére a Yabukita növényre az egyensúly a fanyarság (shibumi) és édes íz (amami) között jellemző.

Elkészítése:

  • tisztított 70-75 C lágyvíz,
  • Felöntések ideje: 1,5- 2 perc,
  • Felöntések száma: 4- 5 illetve ízlés szerint.
  • Előmelegített eszközöket használjunk.

Érdekelhetnek még…