Yunnan, Xishuangbanna 易武古镇, Menghai 孟海
Yunnan heicha teái szélsőségesen eredetvédett teák, ráadásul itt található a világ első tea rezervátuma is, amely ma a Világörökség része. A világ egyik eldugott szeglete, apró nehezen megközelíthető falvak, teafarmerek és a kisüzemi teagyártás otthona. A falvak cölöpökön álló házai egy -egy apró teaüzemet rejtenek; szorgos kezek gyúrják, sodorják, szárítják a wokbban, bambusztálcán a környező régi teakertek tealeveleit. Az alapanyag aztán a környékbeli teaüzemekbe kerül, ahol az öreg fákról leszedett levelekből lassan érett, shu pu-erh válik.
Valahol itt kezdődött minden…
Yunnan (Xishuangbanna) a tea szülőföldje. Innen, a híres Menghai termőterületről 1700 m magasból származik érett teánk, amely márc-ápr szedési időszak eredménye. 2015-ös évjáratú, azóta tovább érik, mélyül az íze. Ritka alkalom ilyen minőséget ilyen minőséghez ebben az árfekvésben hozzájutni. Ez kínai teás barátaink és hosszú teás kapcsolatunk eredménye, amelyre nagyon büszkék vagyunk és örömmel nyújtjuk át a teát.
Mi a Pu’er?
Több könyvet lehetne a Pu-erh teákról írni, ezért nekünk is nehézséget okoz néhány mondatban összefoglalni sok ezer év teás tudását. Hagyományosan a Yunnani fermentált és posztfermentált tea Puer, Po Lei vagy Bolay elnevezéssel. A kínai teaosztályozási rendszerben ez a fekete tea kategória, a heicha. A nehézséget az okozza, hogy létezik zöld vagy nyers/éretlen Pu’er, a生sheng és érett vagy熟shou tea is. Ráadaásul a Pu’er formai megjelenése is nagyon változatos; létezik lepény, fészek, gomba, pecsét, kalap, tégla forma, de bambuszba préselt Pu’er tea is.
Ízvilága
A leöntése csillogó, ragyogó színű, a földes, illatos, shu jegyeket lágyan hozza, kaparó utóíz nélkül.
Elkészítése:
- 100 C vízzel történő lemosás
- utána 45 mp, majd 1 perc és ízlés szerint.
- Ajánlott min. 5-8 leöntés.
Értékelések
There are no reviews yet