Dél-Japán, Miyazaki, Kumamoto 熊本市
Büszkén mutatjuk be a következő sencha remekművet, “Magasztos csend”.
Sakimidori (さきみどり) teakultivar az alapja teánknak, amelyet élénk zöld szín fémjelez. bár a Sakimidori nem tartoik a szélesen elterjedt kultivarok közé, mégis könnyű vele találkozni, főleg senchák előállítása kapcsán. Ez a Sakimidori cultivar teanövény az alapja első szüretelésű, fényes levelekkel, csillogó színnel rendelkező senchánknak.
A tea alapanyaga
Érdemes néhány szót ejteni erről a teakultivarról. A Sakimidori családfája az ME52 elnevezésű fajtától ered, amely régi teanövénynek számít Miyazakiban. 1953 ban keresztezték a Yabukita és a Shizuoka Zairai #16 (静岡在来16号) növényeket, amelynek eredményeképpen született a Chamoto F1NN27 (茶本F1NN27) új teanövény.
Miért fontos a kultivár?
/Érdekesség, hogy a híres Okumidori kultivar ugyanebből a keresztezésből származik, csak más a végeredménye./ Tovább folytatva végül a ME52 és Chamoto F1NN27 1979-ben Miyazakiban fejlesztették ki keresztezéssel. Egészen 1997-ig kellett várni, hogy az új teanövényt #47 számmal és Sakimidori névvel elnevezzék. Ez tehát mindazért jelentős faktor a tea alaposabb megismerésében, mert egy Miyazakiban létrejött, ehhez a terroirhoz legjobban alkalmazkodó teanövényről van szó. A sikere ezért borítékolható volt. A Sakimidori leveleket két nappal korábban lehet szedni, mint a Yabukita -félét, ráadásul magasabb terméshozamot is ad.
A tea gőzölése
A “Magasztos csend” Fukamushi tea, azaz hosszan gőzölt technológia szerint készül. ezért változnak át a levelek különösen intenzív zöld színűvé. Miyazaki terőmterület a modern teagyártás fellegvára, nagy ambícióval és hatalmas redelkezésre álló területtel csatlakozott fel a történelmi termőterületek mögé.
Ízvilága
A tea aranysárga, csillogó színű a csészében, ízében telt umami. Kiegyenlített benne a fanyarság (shibumi) és az édeskés íz (amami) aránya.
Elkészítési javaslat:
- 70-75 C szűrt víz,
- áztatási idő: 1 perc-40 mp- 1,5 perc,
- leöntések száma: min. 3 illetve ízlés szerint.
- Érdemes kyusuban lefedve elkészíteni.


















