Kosár

Részösszeg: 65 090 Ft

KosárPénztár

Miyazaki Sencha Sakimidori “Magasztos csend”

Tavaszi sencha Japán déli termőterületéről

Évjárat

A legfrissebb szüret teája

Földrajzi magasság

400-600 méter

Termőterület

Dél-Japán, Miyazaki termőterület

Cikkszám: N/A Kategóriák: , Címkék: , , , , , , ,

Dél-Japán, Miyazaki, Kumamoto  熊本市

Büszkén mutatjuk be a következő sencha remekművet, “Magasztos csend”.

Sakimidori (さきみどり) teakultivar az alapja teánknak, amelyet élénk zöld szín fémjelez. bár a Sakimidori nem tartoik a szélesen elterjedt kultivarok közé, mégis könnyű vele találkozni, főleg senchák előállítása kapcsán. Ez a Sakimidori cultivar teanövény az alapja első szüretelésű, fényes levelekkel, csillogó színnel rendelkező senchánknak.

A tea alapanyaga

Érdemes néhány szót ejteni erről a teakultivarról. A Sakimidori családfája az ME52 elnevezésű fajtától ered, amely régi teanövénynek számít Miyazakiban. 1953 ban keresztezték a Yabukita és a Shizuoka Zairai #16 (静岡在来16号) növényeket, amelynek eredményeképpen született a Chamoto F1NN27 (茶本F1NN27)  új teanövény.

Miért fontos a kultivár?

/Érdekesség, hogy a híres Okumidori kultivar ugyanebből a keresztezésből származik, csak más a végeredménye./ Tovább folytatva végül a ME52 és Chamoto F1NN27 1979-ben Miyazakiban fejlesztették ki keresztezéssel. Egészen 1997-ig kellett várni, hogy az új teanövényt #47 számmal és Sakimidori névvel elnevezzék. Ez tehát mindazért jelentős faktor a tea alaposabb megismerésében, mert egy Miyazakiban létrejött, ehhez a terroirhoz legjobban alkalmazkodó teanövényről van szó. A sikere ezért borítékolható volt. A Sakimidori leveleket két nappal korábban lehet szedni, mint a Yabukita -félét, ráadásul magasabb terméshozamot is ad.

A tea gőzölése

A “Magasztos csend” Fukamushi tea, azaz hosszan gőzölt technológia szerint készül. ezért változnak át a levelek különösen intenzív zöld színűvé.  Miyazaki terőmterület a modern teagyártás fellegvára, nagy ambícióval és hatalmas redelkezésre álló területtel csatlakozott fel a történelmi termőterületek mögé.

Ízvilága

A tea aranysárga, csillogó színű a csészében, ízében telt umami. Kiegyenlített benne a fanyarság  (shibumi) és az édeskés íz (amami) aránya.

Elkészítési javaslat:

  • 70-75 C szűrt víz,
  • áztatási idő: 1 perc-40 mp- 1,5 perc,
  • leöntések száma: min. 3 illetve ízlés szerint.
  • Érdemes kyusuban lefedve elkészíteni.

Érdekelhetnek még…