Közép-Japán, Kyoto- Uji 宇治市 ősi teatermelő vidék
Az Uji matcha előállítása
Uji városa ma Kyoto külterületén helyezkedik el, szinte egybe nőtt a várossal. Koyamaen fő bázisa Kyoto mellett található a történelmi teatermelő vidék közelében. Uji a japán tea történelmi központja, ahol a matcha alapanyag szedése a szokásos bambusz vagy álcahálós fedést követően tavasszal és esetenként kora nyáron történik, ellentétben a többi zöld teával. Amennyiben a teát hosszabban és több napfény, a babérszerű levelek keményebbé válnak, ezért ezeket hosszabban kell gőzölni, ami matcha készítéséhez nem ideális. A korai szüret azt jelenti, hogy a levelek még rugalmasak, frissek, ízük édesebb, amely előfeltétele a matchává történő őrlésnek.
A földrajzi adottságok, a lankás hegyoldalak, folyómedrek és szűk teraszok nem kedveznek a gépi megmunkálásnak, ezért az Uji organikus matchák alapanyagát itt kézzel szedik. A tealevelek egyenkénti kézzel történő szedése rendkívül idő- és munkaigényes tevékenység, amely az innen származó matchák minőségében és árában is visszaköszön.
Marukyu Koyamaen 丸久小山園
Hagyományosan erről a rendkívül népszerű termőterületről származik a japán tea szertartások a chaji összejövetelek matcha teája. Marukyu Koyamaen 丸久小山園 a gyártó a legnagyobb tea oktatási központok és tankokai közösségek, mint az Urasenke és az Omotosenke teaiskolák és a császári udvar beszállítója.
Matcha Choan “Hosszú nyugalom és derű”
Mit is mondhatnánk a teás út egyik végéről? Ennél tovább csak egyetlen matcha van a gyártói kínálatban, ez már a csúcstámadás. A Choan matcha egy zseniális, teáról mindent tudó teamester-művész remeke. A teában a zen kertek nyugalma, finomsága és szépsége manifesztálódik. Nem lehet igazán mivel összehasonlítani, de nem is kell. Ez már egy külön világ, a végtelen derű és nyugalomé….
Ízvilága
A tea elvileg természetesen alkalmas híg, usucha készítésére, de valahogy nem sikerül vele. Az eredmény inkább koicha lesz. Ízlelésre rendkívül lágy, krémes és a legnagyobbak nemes egyszerűségével rendelkezik. Ezen a szinten eltűnik a sallang a teából, nincs fedőíz, marad a frissesség, üdeség és az élet. Érdekes, hogy elfogyasztás után extrém sokáig a szájban marad az édes íz, talán ettől jár át minket a derű és a nyugalom, maga a matcha 抹茶.
Elkészítési javaslat
- usuchaként 2 chashaku matcha 1 dl max 95 C vízhez
- koichaként 3 chashaku matcha max 80 ml vízhez.
- hűtőszekrényben tartandó!



















