Irish Cream -Ír krémlikőr fekete tea, Írország
Az Irish cream (uachtar na hÉireann, uachtar Éireannach) egy krémlikőr, amely ír whiskey alapon fűszerek és tojás hozzáadásával készül. Valamikor Írország és Dublin volt a whiskey előállításának központja, a híres „whiskey háromszög” Dublin desztilláló üzemeit jelentette. A 20. század történései miatt a rendkívül jó minőségű, tiszta (és nem blend) maláta alapú ír whisky fénye leáldozott. A 21. század kihívása lett az egykori lepárlók újranyitása (pl. Teeling, Jameson) és a gyártás megindítása a whiskey egykori fellegvárában, Dublinban.
A közhiedelem Írország ajándékának tartja az ír krémlikőrt, de 1973-ben egy angol kereskedő gyártotta le Londonban az első üveg Baileys-t.
Az ír kormány sikeres lobbi tevékenységének köszönhetően mára az ír krémlikőr földrajzilag védett termék, azaz kizárólag Írországban lehet gyártani.
Irish cream, irish whisky, irish coffee és a tea
Gyakorta fogyasztják kávéval keverve (Irish coffee) vagy sütemények adalékaként is népszerű. Széles körű felhasználása adta az ötletet teához való keveréshez is, amely egyértelműen a Brit-szigetekhez köthető. A tea aromásítása, illatosítása viszont valószínűleg egyidős magával a teával.
Irish Cream teakeverékünk az angolszász kultúrkör ízléséből született. Alapja egy testesség és aroma szerint megválogatott kínai és ceyloni teakeverék, az utóbbi a blend 87 %-át adja. Ez a keverék határozza meg a tea színét és erejét.
Teakeverékünk íze teával kevert ír krémlikőr – alkohol nélkül. A klasszikus angol elegancia és teázás tradicionális kelléke.
Kakaóbab a teában?
A teakeverék legfontosabb hozzávalója a kakaóbab töret, amely a csokoládé ízéért felel a teában. A kakaóbab töret a nyers kakaóbab apróra tört változata, tápanyagokban gazdag, karakteres, különleges finomság és a csokoládékészítés alapanyaga. A pörkölt kakaóbab töret intenzív csokoládés íze és gazdag vitamin, illetve tápanyag tartalma miatt az egészségtudatos étrendek szerves része.
Ízvilága
A teakeverék mesterséges színezéket és mesterséges aromát NEM tartalmaz! A hozzáadott aroma az ír krémlikőr és a tejkaramella (toffee) alkoholos extrakciója. Extrakció után az oldószert elpárologtatják, így csak az értékes, a kiinduló italra jellemző anyagok maradnak az aromában természetes módon.
Elkészítése:
- 90-95 C tiszított lágyvíz.
- Felöntések ideje: 2 -3 perc
- Felöntések száma: 1, illetve ízlés szerint.
- Adagolása: 1 teáskanál/ 2 dl víz
Gábor Bottyán (megerősített tulajdonos) –
Erzsébet Szokolainé Takács (megerősített tulajdonos) –
Erzsébet Szokolainé Takács (megerősített tulajdonos) –
Tamás Brückler (megerősített tulajdonos) –
Korábbról ismertem
Gergely (megerősített tulajdonos) –
Tamás Brückler (megerősített tulajdonos) –
Mónika (megerősített tulajdonos) –
A legjobb “Irish Cream” tea, amit valaha ittunk
Névtelen (megerősített tulajdonos) –
Névtelen (megerősített tulajdonos) –
Mónika (megerősített tulajdonos) –
Ildikó (megerősített tulajdonos) –