Kína, Guangdong 广东省
Guangdong vagy Kanton a Dél-Kínai tenger partján helyezkedik el, fővárosa a kínai gazdasági csoda egyik hajtómotorja Guangzhou vagy Kanton Shenzhen város mellett. 179 800 km2 területével Kína egyik legsűrűbben lakott körzete is egyben, amely a történelmi tengeri Selyem Utak legfontosabb kikötője volt. Az első európai hajósok, a portugál kalandorok is gyakran megfordultak a biztonságos, védett kikötőként működő tengeröbölben.
A Gyöngy-folyó deltája évszázadok óta a (tea) kereskedelem legfontosabb megállója volt Kínában, ide ékeztek a hegyekből öszvér és kuli háton a megrakott tea karavánok. A kantoni kikötőkben rakták meg a hatalmas tea vagonoknak nevezett szállító hajókat is, hogy innen kezdjék meg hosszú és viszontagságos utazásukat a Temze londoni kikötője irányába.
Guangdong ma a páratlan gazdasági fejlődésről, a Shezhen –Hong-Kong- Guangzhu város-triumvirátus sikeréről és a kantoni konyháról híres. Kevésbé ismert, hogy szubtrópusi szárazföldi területek és belső hegyvidékek a tea termeléséhez kedvező feltételeket biztosítanak.
Jiangxi, Hunan valamint Guangxi tartományok és az Észak- Guangdong terület a kínai teatermelés partvidéki területe, ahol magas hegyek, hidegen csobogó vízfolyások, dús növényzet jelent otthont a tea számára. Guangdongban Shaoguan és Qingyuan városok ismert tea kereskedelmi csomópontok is egyben.
Teatermelése
A tartományban teatermelés kilenc körzetben történik, amely az északi területen további kisebb egységekre van bontva. Észak-Guangdong tíz teatermő területe közül a leghíresebbek: Luokeng város Qujiang körzetben, Hongshan város Renhua körzetben és Yingde város Qingyuan körzetben. Guangdong teahegyei elegáns ködfelhőben úsznak, és ugyanez az olajos aroma- illatfelhő úszik a leöntött Mao Feng tealeveleken.
A Qimen vagy Keemun 祁門紅茶 hongcha, a vörös tea
A Qimen vagy Keemun 祁門紅茶 egy hongcha, vagyis a kínai nomenklatúra szerinti vörös. A nyugati osztályozási rendszerben a világ egyik legrégibb és legnemesebb fekete teája, amelyet császári teáként vagy Kína “Híres tíz” teájaként ismerjük. További kínai fekete vagy hongchákkal összehasonlítva meglepően szép a sodrása és kicsik a levelei. Ez egyrészt köszönhető az alapanyag camelia sinensis var sinensis teanövénynek, másrészt a friss, korai (értsd ezalatt kicsi levelek) szedésének.
Többfajta Keemun tea létezik; közül a legismeretebbek a Keemun Mao Feng祁門毛峰 és a Keemun Hao Ya祁門毫芽. Utóbbi osztályzási rendszere A és B kategória, amelyek közül az A jelenti a júniusban szedett legjobb minőséget. A keemun teák jellemzője a florális aromák jelenléte a teában, amelyek közül a geraniol emelendő ki. Hongchák esetében ritka ennek az aromának a megtapasztalása.
A tea neve, Mao Feng “Havas rügyek” 毛峰
Mao Feng “Havas rügyek” 毛峰 a tea neve, egyúttal a kínai levélosztályzási besorolásban egy friss levélosztályt, a kinyílt hármas rügyet jelenti. Teánk érdekessége, hogy a fonnyasztás, sodrás és a végső besütés faszén fölött történik és az oxidáció végig tart. Kína egyik klasszis teája, ezúttal fekete (vörös) színbe öltözve. Igazi hongcha.
Elkészítése:
- 70-85 C visszahűtött, tisztított lágyvíz
- Felöntések ideje: először 1 perc, majd kettő, illetve egyre hosszabb és forróbb.
- Felöntések száma: min. 5, illetve ízlés szerint
- Ajánlott kis űrtartalmű pl. gaiwan eszköz használata, hozzá 4 gr tea.
- Lefedve áztassuk.

















