Kosár

No products in the cart.

Fukuoka Sencha “Hegyi ösvény” japán zöld tea

Hegyi, gőzölt, organikus sencha Fukuoka prefektúrából, Yameból

Évjárat

A legfrissebb szüret teája

Termőterület

Dél-Japán, Kyushu, Fukouka termőterület

Földrajzi magasság

600-800 méter

Cikkszám: 21550 Kategóriák: , Címkék: , , , , , ,

Dél-Japán, Kyushu, Fukuoka 福岡市 prefektúra, Yame.

Fukuoka híres teatermő terület Yame régiója a szülőföldje ennek a teának, amely speciális éghajlata miatt különösen kedvez kiváló minőségű teák létrejöttének. A területet a magas napi hőingadozás jellemzi, amely a teanövény számára egyet jelent a biológiai stresszhez történő folyamatosan alkalmazkodáshoz, amely az út a gazdag aromájú tealevelek felé. “Hegyi ösvény” teánk nem síkságon, hanem a terület magasabban fekvő domboldalairól származik, 560 méter magasságból.

Fukuoka, Yamé és az organikus teaművelés

Fukuoka egyik elsőként vezette be Japánban az organikus tápanyag utánpótlást a teaültetvényeken. A tápanyagkeverék itt növényi és tengeri alga megfelelő keverékéből valamint tengeri kagylók vázának leporított keverékéből áll. Ennek eredményeképpen a talaj konzerválása és a biodiverzitás megtartása kiemelkedő eredményeket hozott; a teaültetvényekre visszatért a természetes állatvilág, a porhanyós, laza földben giliszták élnek, miközben a teanövények kicsattannak az egészségtől.

Az ismeretlen ismerős, a “kis” sencha

煎茶 – Sencha az összefoglaló neve mindazon japán zöld teáknak, amelyeket a szüretet követően azonnal gőzölnek, sodornak, majd szárítanak, hogy megakadályozzák a levelek oxidációját. Ezek a teák napon nevelkednek, ellentétben az félárnyékolt vagy árnyékolt teafajtákkal, így gyokuroval és kabusechaval vagyis sencha elnevezés alatt minden napon nevelt, majd gőzölt és többszörösen sodrott levélteát értünk. A sodrás technikája és hossza dönti el a tea végső kinézetét, amely a lapos bancha-típustól egészen a tűhegyes gyokuro-típusig terjed.

A sencha ültetvény

A szupergépesített, hatalmas japán ültetvényeken a sencha ugyanolyan szántóföldi monokultúra, mint hazánkban a búza vagy kukorica. A termelés elenyésző százaléka kerül csak külföldre, hiszen a megtermelt mennyiség éppenhogy fedezi csak a hazai igényeket. A japán teák iránti külföldi (nyugati, kínai) kereslet pedig folyamatosan nő, amelynek további erős árfelhajtó hatása van.

Ha tea, akkor sencha?

Ha zöld teáról beszélgetünk egy japánnal, egyértelműen senchát ért alatta, amely kathekinjei, vitaminjai, aminosavai és ásványi anyagai miatt az egyik legegészségesebb ital. A tavasz kirobbanó egészsége és ereje manifesztálódik a meggőzölt és hegyesre sodort levelekben. A teavilágban ez a tea az umami oldalon áll, de utóíze gazdag. Mindennapi fogyasztásra, a szervezet általános karbantartására, koleszterinszint csökkentésére, daganatos megbetegedések, cukorbetegség és magas vérnyomás megelőzésére ajánlott. Japánban a hosszú élet titkának tartják, valljuk be – joggal.

Ízvilága

Íze umami, friss, kis zöld fanyarsággal, elnyúló utóízzel. A második leöntés mutatja meg a tea igazi arcát, amely fogyasztótól függően lehet markánsan florofill vagy lágyan umami.

Elkészítése:

  • 70 C visszahűtött, tisztított lágy víz
  • Felöntések hossza: 1-1,5 perc,
  • Felöntések száma: 4-5, illetve ízlés szerint
  • Érdemes az étrendbe tartósan beépíteni!

Érdekelhetnek még…