Kosár

No products in the cart.

(1 vásárlói értékelés)

Fuding Bai Mu Dan/ Pai Mu Tan “Fehér bazsarózsa” kínai fehér tea

Tavaszi szedésű, szőrős pihék és a friss levelek. Kínai Baicha.

Évjárat

A legfrissebb szüret teája

Termőterület

Kína, Fujian

Földrajzi magasság

800-1000 méter

Cikkszám: 0335 Kategóriák: , Címkék: , , , , , , ,

Kína, Fujian 福建, Fuding 福鼎市

Ismét egy klasszikus tea Fujian tartományból, egy Baicha, amely Kína “10 nemzeti kincs” teájaként tartanak számon. Fujian (vagy Fucsien) a „Nyolc rész hegy, egy rész víz és egy rész termőföld” (八山一水一分田) provincia Délkelet-Kína hegyvidéki területe, amely keleten a Kelet-Kínai tengerre, délen a Dél-Kínai tengerre rendelkezik partszakasszal. A Taiwani- szorosban 180 kilométerre a kínai szárazföldtől és Fujiantől helyezkedik el Taiwan szigete.

Fujian történelme során mindig híres volt teáiról, a nyugati „tea” elnevezés is a helyi Minnan dialektusból származik. A 19. században Fuzhou volt Kínai legforgalmasabb kikötője, innen indultak a tea vagonoknak nevezett hatalmas teherszállítók hajók és a fürge mandzsu dzsunkák értékes kínai portékával megrakva hosszú útjukra.

A tartomány egyik tea különlegessége Chayedan 茶葉蛋, amely teában megfőzött kemény tojást jelent, az utcákon itt mindenütt árusítják.

Fuding 福鼎市 fehér teája, a Peónirózsa

A fehér tea, bai cha  szedése a tavaszi időszakra tehető, egy rügy és két levél fine plucking klasszikus szedéssel. A tealevél azonban nem megy át a szokásos fonnyasztás, sodrás teagyártási fázisokon, hanem legkevesebb emberi alakítás nélkül kerül hagyományosan a napon kiterítve szárításra. Ezért a másik elnevezése a Szűz tea.A Fehér bazsarózsa a legismertebb fehér tea.

A kínai szimbólumrendszerben a peóni vagy bazsarózsa az éteri szépséget, a gazdag tavaszt, jólétet, gazdagságot, vágyat jelenti.

Baicha. Fehér tea vagy szűz tea?

A fehért teák gyártási mechanizmusa különleges, kezdve a szedéstől. A korai, kézi szedés szinte hármas rügyet takar, hiszen a két levél éppen a kibomlás fázisában áll. Szedést követően napon szárítják, illetve ipari termelésben fedett tárolókban, ahol beavatkozás nélkül, természetes módon kerül sor a szárításra. A fehér teák esetében nincs sodrás, se egyéb gépi beavatkozás.

Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy az egyedüli oxidáció a szedésből fakadó törés, szállítás majd a természetes szárítás jelentik. Ha további érdekességet szeretnél olvasni a fehér teákról, ajánljuk a www.fehertea.hu oldalt.

Elkészítése:

  • 70-85 C visszahűtött, tisztított lágyvíz
  • Felöntések ideje: először 1 perc, majd kettő, illetve egyre hosszabb és forróbb.
  • Felöntések száma: min. 5,illetve ízlés szerint
  • Ajánlott kis űrtartalmű pl. gaiwan eszköz használata, hozzá 4 gr tea.
  • Lefedve áztassuk.

Fuding Bai Mu Dan/ Pai Mu Tan “Fehér bazsarózsa” kínai fehér tea termékről 1 értékelés

  1. Bence Soós (megerősített tulajdonos)

    Ár-érték arányban verhetetlen fehér tea. Nagyon finom édes, lágy ízű.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Érdekelhetnek még…