Kína, Fujian 福建, Fuding 福鼎市
Ismét egy klasszikus tea Fujian tartományból, egy Baicha, amely Kína “10 nemzeti kincs” teájaként tartanak számon. Fujian (vagy Fucsien) a „Nyolc rész hegy, egy rész víz és egy rész termőföld” (八山一水一分田) provincia Délkelet-Kína hegyvidéki területe, amely keleten a Kelet-Kínai tengerre, délen a Dél-Kínai tengerre rendelkezik partszakasszal. A Taiwani- szorosban 180 kilométerre a kínai szárazföldtől és Fujiantől helyezkedik el Taiwan szigete.
Fujian történelme során mindig híres volt teáiról, a nyugati „tea” elnevezés is a helyi Minnan dialektusból származik. A 19. században Fuzhou volt Kínai legforgalmasabb kikötője, innen indultak a tea vagonoknak nevezett hatalmas teherszállítók hajók és a fürge mandzsu dzsunkák értékes kínai portékával megrakva hosszú útjukra.
A tartomány egyik tea különlegessége Chayedan 茶葉蛋, amely teában megfőzött kemény tojást jelent, az utcákon itt mindenütt árusítják.
Fuding 福鼎市 fehér teája, a Peónirózsa
A fehér tea, bai cha szedése a tavaszi időszakra tehető, egy rügy és két levél fine plucking klasszikus szedéssel. A tealevél azonban nem megy át a szokásos fonnyasztás, sodrás teagyártási fázisokon, hanem legkevesebb emberi alakítás nélkül kerül hagyományosan a napon kiterítve szárításra. Ezért a másik elnevezése a Szűz tea.A Fehér bazsarózsa a legismertebb fehér tea.
A kínai szimbólumrendszerben a peóni vagy bazsarózsa az éteri szépséget, a gazdag tavaszt, jólétet, gazdagságot, vágyat jelenti.
Baicha. Fehér tea vagy szűz tea?
A fehért teák gyártási mechanizmusa különleges, kezdve a szedéstől. A korai, kézi szedés szinte hármas rügyet takar, hiszen a két levél éppen a kibomlás fázisában áll. Szedést követően napon szárítják, illetve ipari termelésben fedett tárolókban, ahol beavatkozás nélkül, természetes módon kerül sor a szárításra. A fehér teák esetében nincs sodrás, se egyéb gépi beavatkozás.
Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy az egyedüli oxidáció a szedésből fakadó törés, szállítás majd a természetes szárítás jelentik. Ha további érdekességet szeretnél olvasni a fehér teákról, ajánljuk a www.fehertea.hu oldalt.
Elkészítése:
- 70-85 C visszahűtött, tisztított lágyvíz
- Felöntések ideje: először 1 perc, majd kettő, illetve egyre hosszabb és forróbb.
- Felöntések száma: min. 5,illetve ízlés szerint
- Ajánlott kis űrtartalmű pl. gaiwan eszköz használata, hozzá 4 gr tea.
- Lefedve áztassuk.
Bence Soós (megerősített tulajdonos) –
Ár-érték arányban verhetetlen fehér tea. Nagyon finom édes, lágy ízű.