Kína, Jiangxi 江西
Jiangxi Kína egyik keleti körzete, amely jelentős történelmi teatermő terület is egyben a szomszédos provinciákkal együtt; ezek Anhui, Zhejiang, Fujian, Guangdong és Hunan. A tartomány neve i.sz. 733-ból származik, amikor egy Tang dinasztia –kori adminisztrációs reform kapcsán a korábbi Jiangnan Xidao 江南西道 területet kisebb részekre osztották.
Síkságok, csatornák, utak és tea
Jiangxi Jangce folyó partjától északra eső területe hegyvidék, míg a középső és legkiterjedtebb része a Gan folyó termékeny völgye. Ez a központi völgy jelentette a kínai történelemben azt az Észak-Dél irányú kereskedelmi útvonalat, amely az egész birodalom egyik legjelentősebb utánpótlási és szállítási ütőere volt. A Gan folyó völgye egy könnyen kiépíthető és nagyobb erőfeszítés nélkül bejárható úthálózat, amely nem mondható el a tartomány további hegyvidéki, nehezen megközelíthető területeitől.
A főbb csomópontok és a nagyobb urbánus központok ezért ebben a folyóvölgyben jöttek létre. Az egész birodalom szempontjából stratégiai jelentőséggel bíró ezen útvonalak végett Jiangxi mindig is a hatalmak érdeklődésének (lsd háborúk, gyakori tisztségviselő és hadurak váltakozása) középpontjában állt.
A teatermelés viszont a hegyekben történik. Jiangxi legfontosabb hegyei a Lushan, Jinggang shan és a Sanqing hegy. A ChunMee tea eredetileg Jiangxi provinciából származik, manapság azonban már más termőhelyen is termesztik. Mi eredeti termőhelyéről szállítjuk.
ChunMee 珍眉, a mindennapok kísérője és osztályai
A ChunMee 珍眉 teát az egyszerűbb evaluáció kedvéért számmal ellátott minőségi osztályokba sorolják Kínában, mi is ebből választunk. Ennek megfelelően létezik pl. : 41022, 4011, 9371, 9367, 9366 vagy 3008 és 3009 –es minőségi osztály. Ezek a számok a szakmabelieknek nyújtanak eligazodást, de fogyasztóként is érdemes tudnunk melyik a legjobb és a legegyszerűbb minőség. A legjobb ChunMee minőség a 41022 számú, míg a leggyengébb, gyakorlatilag csak tört darabokat tartalmazó tea a 8147-es számú.
Az étkezések utáni zöld teák
A kínaiak rengeteg zöld teát fogyasztanak, például ilyet. Ez a hosszúkásra és laposra sodort zöld tea leveleket tartalmazó teafajta, a mindennapok fanyar zöld teája. Kiválóan alkalmazható étkezések után emésztést serkentő funkciója miatt, a nehéz ételek okozta kellemetlen testérzet enyhül a zöld tea fogyasztását követően. Gyakorta szokták a „Mennyek temploma” Gunpowder tea “nővérének” hívni. Alap kínai tea.
Zöld tea és a nagy lakomák?
A zöld tea nemcsak élvezeti szer, hanem természetes gyógynövény Kínában. Stresszoldó, anyagcsere javító, emésztést és bélműködést segíti. Agyvérzés és érelmeszesedés ellen ajánlott, ti. csökkenti a koleszterinszintet, normalizálja a magas vérnyomást. Méregtelenítő kúrák kísérője, vizelethajtó. Zsíroldó hatását klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld tea fogyasztása a főétkezések után havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel járt.
Csökkenti a vér összkoleszterin és testzsír szintjét, így segítve az elhízás megelőzésében. A zöld tea koffeintartalma és a benne található polifenolok növelik a test hőenergia termelését (termogenezis), így fokozott kalóriaégetés, gyorsabb anyagcsere érhető el, mely súlycsökkenéshez vezet. Ehhez segít hozzá a koffein vízhajtó tulajdonsága is. A koffein segíti az anyagcserét, nem emeli meg hirtelen a pulzusszámot, így szélesebb körben fogyasztható, ráadásul diéták kísérője is lehet.
Ízvilága
A lapos levelek a csészében lassan kinyílnak, sötétebb öntést hozva létre. Íze frissítően fanyar, testes.
Elkészítése:
- 80- 85 C visszahűtött, tisztított lágy víz
- Felöntések ideje: 1-2 perc
- Felöntések száma: 3- 4 egyre hosszabban, illetve ízlés szerint


















