Ha chai, akkor India.
Ahány ház annyi chai fűszerkeverék. Indiában mindegyik variáció valamilyen erős assami vagy ceyloni fekete teán ül. Eredetileg a chai fűszerek keveréke volt tea nélkül, amelyet tejben készítettek. Indiában a tehén szent állat, tej bőséggel rendelkezésre állt. A tiszta, fogyasztható víz Indiában ritka, így kézenfekvő, hogy a fűszerek eredetileg tehén vagy bivaly tejében főttek.
Fűszerek, fűszerek, fűszerek és tea….
A változás a tea, értsd camelia sinensis annak is assamica alfaja elterjedésével köszöntött be. A fűszerkeverék mellé egy másik fűszernövény került, a tea. Ezzel megszületett egy új sláger, amelyet a multiláncok kávézóinak invenciójaként tart számon a fiatalság. Pedig nem az. A fűszerteák a világ legrégibb tea költeményei, összetevőik megszerzéséért háborúkat indítottak, nekivágtak a rettegett, végtelen óceánnak.
Indiában mindenki fogyasztja a chai teát; az utcán, munkahelyen, vonaton, az állomáson, városban, falun, az országút mellett, ahol az ügyeskezű chaihwallah-k készítik. Ők hordják, kínálják az energiát adó, gyakran ételként is szolgáló meleg, habos folyadékot, amely elérhető és mindig friss a nap 24 órájában, az év 365 napján. Chai masala, chai oriental, chai indica és chai minden mennyiségben….
Elkészítése
- A fűszer teakeverékek speciális elkészítést igényelnek.
- Lehetséges az elkészítése vízzel.
- Ilyenkor 100 C-os vízzel készítünk ízlés szerinti 5-8 perces felöntést, amelyhez a végén adjuk a meleg, habos tejet.
- Elkészíthetjük tejjel is, ekkor a forrásban lévő tejhez adjuk a keveréket, további 3-4 percet főzzük, utána szűrjük.
- Felmelegített, habos tejben is készíthetjük, ekkor 5-8 percet állni hagyjuk.
- Ahány ház, annyi chai.
Iván V. (megerősített tulajdonos) –
Névtelen (megerősített tulajdonos) –
Nagyon finom, fűszeres tea. Olyan ízvilágú, mint amit a leírása ad. Nem okoz csalódást.
Gergely (megerősített tulajdonos) –
Nagyon finom!
Gergely Zayzon (megerősített tulajdonos) –
Nincs ennél jobb.
Klára Bodri (megerősített tulajdonos) –