India, Kelet-Bengál বাংলা, Assam. Doomur Dullung.
Dibrugarh, Jorhat, Lakhimpur -csak néhány név a teatermelő központok közül.
Assam a Brahmatputra folyó völgye, hatalmas síkságok, jóga ashramok, kolostorok és giga teaültetvények és a rekkenő hőség hazája. A terület éghajlata trópusi monszun, amelyet a manszun okozta esős időszak determinál. Az enyhe, tavaszias “tél” decembertől februárig tart, a forró, párás nyár márciustól júniusig. A meleg és esős monszun évszak májustól októberig tart. Ekkor történnek a hatalmas áradások, földcsuszamlások is, többnyire ekkor öntik el környéküket a folyók is. Kisebb esők késő ősszel is esnek. A nagy nedvesség és meleg Bengálban buja növényzetet teremt és tökéletes klímát biztosít a teatermeléshez.
Assam és a camelia assamica
Assam azért is különleges a világ teatermelő térképén, mert Yunnanhoz hasonlóan egy endémikus teafaj hazája; a helyi termelésbe itt a camelia sinensis faj assamica variációját és azok alvariánsait használják. A tealevelek robosztusak, húsosak és nagyobb méretűek, széleik kevésbé cakkosak és sötétzöld árnyalatúak. Ebből az alapanyagból egy más típusú tea születik, amelyet a történelem birodalmi teaként ismer. Ez az a fűszeres erős tea, amelyet az ipari forradalom óta teagyárak, út- és vasútépítők és más keméyn fizikai munkát végzők tea/ munka szüneteiben cukrosan, esetleg tejjel kínáltak.
A világ -egyelőre- legnagyobb összefüggő teatermő területe, ahonnan az összindiai teatermelés majdnem ötven százaléka származik. 765 hatalmas teaültetvény, tea estate, több mint 100 000 (!) kisebb teakert szállítja az alapanyagot a 753 teagyárnak, ahol a hagyományos ortodox vagy CTC technológiával állítják elő sokak mindennapjának kísérőjét, az erős, fűszeres fekete teát.
A kezdetek. Az Assam Tea Company
Az Assam Tea Company a világ legelső és egyik legnagyobb teaültetvény vállalata, amelyet azért hoztak létre, hogy a birodalmi teaéhséget a kínai tea híján, indiai teával enyhítsék. Ennek a vállalatnak egyik legrégebb ültetvény az 1840-es években alapított Doomur Dullung, amelynek jelentése bengáli nyelven “A halász hídja”. Az itt gyártott tea hírneve gyorsan szárnyra kelt, az 1862-es Párizsi világkiállítás gasztronómiai pavilonjában elnyerte az ezüst medált. Az azóta eltelt időszakban a vállalathoz tartozó termőterület és az alkalmazott munkások száma folyamtosan nőtt, a bevezetett technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a termelékenység is jelentősen változott pozitív irányban.
A tea levélosztálya TGFOP1, Tippy Golden Flowery Orange Pekoe az első szüretből. (A Pekoe elnevezés a kínai Pekoe, 白毫, Pih-haou szóból származik.)A teát garantáltan organikus termelésből szállítjuk Assamból, India egyik fekete teatermelő fellegvárából.
Ízvilága
Sötét, fűszeres karakter jellemzi, melyhez gazdag testesség társul. Klasszikusan, tejjel vagy cukorral is kiváló. Az assami tea a hagyományos angol ötórai tea alapja, amióta az angol gyarmatosítók a bengáli dzsungel megtisztítását követően létrehozták az első ültetvényeiket.
A magyar teázóknak különösen jó hír, hogy a levelek viszonylag érzéketlenek a kemény vízre, így a magyarországi vizek alkalmasak elkészítéséhez előzetes szűrés vagy kezelés nélkül is.
Elkészítése:
- max. 95 C tisztított víz.
- Felöntés ideje: 2-4 perc illetve ízlés szerint
- Adagolás: 1 tk/2 dl
Iván V. (megerősített tulajdonos) –
Ottó Czeczó (megerősített tulajdonos) –