Kosár

Részösszeg: 13 150 Ft

KosárPénztár

Vérnarancs/ Orange fekete teakeverék

Összetétel: Kína/Ceylon fekete teakeverék, narancs darabok, sáfrány virágzat, természetes aroma

Vérnarancs, narancsos fekete teakeverék

Vérnarancs teakeverékünk alapja egy indiai –ceyloni testes fekete tea blend, amelyhez narancs darabok és sáfrány virágzat került hozzáadásra. Bár a narancs íze és illata a teakeverékben a főszereplő, essen mégis néhány szó a „mellék” szereplő, teakeverékben ritkán látott (mert nagyon drága) sáfrányról.

A fűszerek királynője, a sáfrány a teában

Köztudomású, hogy a sáfrány a világ legértékesebb fűszere, melynek kultúrákon, civilizációkon és kontinenseken átívelő használata 3500 évre nyúlik vissza. A sáfrány a crocus sativus szárított bibéje, amelynek kesernyés íze, szénaszerű illata és rendkívüli színező tulajdonsága van. Utóbbinak köszönheti töretlen sikerét a konyhában, a gyógyszer- és  textiliparban.

Egyes vélemények szerint a sáfrány Nyugat-Ázsiából származik, onnan került Indiába és Mezopotámiába, majd az arab hódítókkal együtt az Ibériai-félszigetre. Feltehetően a mórok vitték be Itáliába és Franciaországba is.

Kelet -Indiák és a sáfrány

Teakeverékünk sáfrány alapanyaga Indiából, Kasmírból származik.  India 22 tonna sáfrány termelésével (2020. év) a világ második legnagyobb termelője, akit csak a világrekorder Irán előz meg 430 tonnával. (A világ teljes sáfrány termelése 450 tonna!)

Sáfrány mindenhol drága a világon köszönhetően extrém magas kézműves munka szükségletének. A krókusz virágzásakor a pici bibéket egyenként kell kihúzni a virágból az anyanövény legkisebb károsodása nélkül. Ráadásul egy kilogramm sáfrány fűszerhez kb. 440 000 darab kézzel szedett bibe szükséges mintegy 150 000 darab virágról! Ez minimum negyven munkaórát jelent.

 Az iráni, indiai és spanyol sáfrányt speciális osztályozási rendszer szerint állítják minőségi kategóriákba. Az európai termőterület legjobb sáfrány minőséget előállító vidékei:

Castilla-La Mancha – innen származik az Azafrán de la Mancha

Nyugat Makedónia Kozani, Görögország  – Krokos Kozani a sáfrány neve és

Taliouine, Franciaország – Taliouin Saffron.

Illatos, olajos narancs a teában

Teakeverékünk másik ízesítője a narancs, amely Dél-Kínában őshonos és rengeteg fajtája ismert. Európába a mórok által Észak-Afrikán át került az Ibériai-félszigetre az i.sz. 8. században, és terjedt el a Mediterráneum nyugati felén. Addig a kontinensen a cédrátcitrom volt az egyetlen citrusféle, ami kb 2000 évvel ezelőtt, a zsidó népvándorlás során érkezett ide.

Kínában a narancs, juzi 橘子 kedvelt ajándék, mert a gyermeki szeretet jelképe. A narancshoz a jószerencse is társul ezért a Hold újév második napján a jószerencse előhírnökeként gyakran fogyasztották. Ezen a napon a császár narancsot osztott hivatalnokainak. A keserű narancs a sors vagy végzet szimbóluma.

Ízvilága

Íze elegánsan, kellemesen narancsos. Aromája nem múló tünemény; a forró víz hatására nem illékony, a csészében is narancsos.

A teakeverék mesterséges színezéket és mesterséges aromát NEM tartalmaz!! A hozzáadott aroma a narancshéj alkoholos extrakciója. Az oleorezinek oldószer mentes, olajos kivonatok, melyeket sokféle fűszernövényből, gyümölcsből elő lehet állítani. Extrakció után az oldószert elpárologtatják, így csak az értékes, a növényre jellemző anyagok maradnak az aromában, 100 %-ban természetes.

Íze nem durva, aromája a forró víz hatására nem illékony, a leöntése természetesen narancsos.

Elkészítése:

  • 90 C lágyvíz,
  • 3-5 perc felöntéssel.
  • Adagolása: 1 tk tea/2 dl víz

Érdekelhetnek még…