Kosár

Részösszeg: 8 690 Ft

KosárPénztár

Tamaryokucha “A havas hegy zöld cseppjei” Kumamoto japán zöld tea

Kyushu szigetéről, Kumamoto prefektúrából származó sütött zöld tea ritkaság

Földrajzi magasság

600-800 méter

Termőterület

Dél-Japán, Kyushu, Kumamoto termőterület

Évjárat

A legfrissebb szüret teája

Cikkszám: 69875492258 Kategóriák: , Címkék: , , , , , ,

Dél-Japán, Kyushu, 熊本市 Kumamoto. “A havas hegy zöld cseppjei”

A tea elnevezése a terület hófedte vulkánjairól ered, amelyek fenségesen merednek a terület fölé. Vulkáni tevékenységük kapcsán hamujuk segítségével évszázadokon át termékenyítették meg a talajt.

Kumamoto teatermelő terület és az Ariake tenger

Kumamoto teatermelő terület az Ariake tenger 有明海, Ariake-kai partján helyezkedik el. Ez egyben Japán biológiailag leggazdagabb tengere. Ariake határolja Kyushu szigetének Fukuoka, Saga, Nagasaki és Kumamoto prefektúráit. Ariake a legnagyobb öble a tengernek, amelynek legmélyebb pontja csak 50 méter, viszont az ár-apály magassága, amely összesen 1700 km2 tengeri területet érint, eléri a 4 méter különbséget. Az Ariake tenger rendkívül jó vízminősége miatt híres nori alga tenyésztő vidék.

Kevéssé ismert tény a szigetországon kívül, hogy Kumamoto Prefektúra nemcsak a gyokuro termeléséről ismert, hanem a legnagyobb Tamaryokucha előállító terület is egyben. “A havas Észak zöld cseppjei” teánk a csökkenő számú Yabukita teakultivárból készül, amely a hosszan lecsengő umami ízért felelős.

Mi a Tamaryokucha?

Tamaryoku egy kevésbé ismert japán zöld teafajta. Ennek jórészt az az oka, hogy a japán termelők az egykori Szovjetúnió országaiba exportálták ezt a típust, mivel sodrása jobban megfelelt a kínai teához szokott szovjet ízlésnek. Előállítása megegyezik a hagyományos sencháéval, a különbség a sodrás módjában van.

Egy fontos jellemző, a tea gőzölése

A gőzölés alatti formaalakítás során nem lapított és hegyes formára dolgozzák meg a levelet, hanem hagyják kicsit “rendetlenkedni”. A végeredmény hasonlít a Pi lo chun csigaszerű sodrásához, bár egyértelműen látható, hogy gőzölt levélről és japán klónról van szó. Más elnevezéssel mushiguri (蒸しグリ) vagy gurichaként (ぐり茶) ismert.

Ízvilága

jellemző a Kumamoto terroirra; umami, kis kesernyés fanyarság megjelenik a teában. Az utóíze lágy, édeskés, így könnyen fogyasztható.

Elkészítése:

  • 80 C visszahűtött, tisztított lágy víz
  • Felöntések ideje: 1-2 perc
  • Felöntések száma: 2-3 egyre hosszabban, illetve ízlés szerint