Taiwan 中華民國, a gyönyörű Ilha Formosa sziget 福爾摩沙
Taiwan szigetét az európaiak sokáig Formosának hívták köszönhetően a portugáloknak, akik 1542-ben egy kereskedelmi telepet hoztak itt létre. Ez lett Ilha Formosa, vagyis „gyönyörű sziget”. Taiwan az Eurázsiai tektonikus kéreg keleti szélén helyezkedik el, ezért felszínének 2/3-át vulkanikus eredetű magas hegységek borítják.
Közülük a legmagasabb a Jáde-hegység csúcsa 3952 méter magasságával. A sziget ma teavilágban különleges minőségű, nehezen elérhető magashegyi wulongjairól ismert, amelyek a kis sziget híresen szép hegységeiben teremnek. Formosa a világ oolong termelésének 20 %-át adja.
Taiwani tea története
Taiwan viszonylag későn kapcsolódott be a tea termelésébe. A helyi történetírás szerint a 18. század végén egy taiwani kereskedő Ke Chao 柯朝 hozta át a Taiwani-szoros kínai oldaláról, a történelmi teatermelő Fujianből az első teacserjéket. Ezeket az egykori Jieyukeng 櫛魚坑 környékén ültették el, amely ma Taipei egyik kerülete.
Taiwani wulong tea történelme azonban csak 1855-ben kezdődött. Kínából, a hegyi wulongokról híres fujiani Wuyi hegyről a „fekete sárkányok” előállításhoz szükséges Qingxin 青心烏龍 elnevezésű tea kultivár megérkezett Nantouba, Dong Ding faluba (ma Lugu).
Mindez köszönhető volt Fuzhou városban állami hivatalnoki vizsgát tevő Lin Fengchi 林鳳池 nevű fiatalembernek, akinek utazását és vizsgadíját büszke települése állta. Útjáról visszatérve néhány teacserjét hozott magával, amelyet szülőfaluja környékén ültettek el. Ezek lettek a taiwani magashegyi Dong Ding oolong előállítás első egyedei.
Taiwan legfőbb teatermelő területei:
- Észak- Taiwan: ide tartoznak például Pinglin, Muzha, Shenkeng, Nangang és Yilan.
- Közép-Taiwani terület : ide tartozik Miaoli és Hsinchu termőterület.
- Kelet-Taiwan : Taitung és Hualien környéki ültetvényekkel.
- Közép-Taiwan déli része: a híres Nantou termőterület, Pingtung, Chiayi, Taichung és Yunlin.
- Magas hegységi terület: a híres szent tea hegyekkel, mint Alishan, Yu Shan, Hsueh Shan és a hatalmas Taitung hegylánc.
Narancsvirág oolong
Taiwan szigetén nem újdonság a oolongok ízesítése, ugyanis a híres magashegyi vagy türkiz zöld oolongok is “ízesítésre” kerülnek, igaz természetesn módon a a tavasszal virágba boruló, környékbeli gyümölcsfák illata által. Most narancsvirág és szárított narancs kerül a teába.
Elkészítése:
- gongfu vagy nyugati módon lehetséges.
- 100 C tisztított lágy víz
- Felöntések ideje: első 1,5 perc, utána hosszabban
- Felöntések száma: 2-3, illetve ízlés szerint.
- Használj előmelegített, kis űrtartalmú eszközt (gaiwan vagy yixing kanna),
- hozzá 7 gr teát (kb. egy evőkanál).

















