Anhui 安徽 , Kelet-Kína, híres Sárga hegy
Huangshan nemcsak a hegymászók kedvelt helye, hanem az egyik szentként tisztelt tea hegy is Kínában. A Sárga hegy több híres teát is adományozott Kínának, melyből több tributáris, császári tea volt; például a Long Ching Sárkányforrás vagy a Houkui Majomkirály.
Majomkirály, a király
Még mindig van tovább. Új vagy régi, mindenesetre rendkívül kifinomult, változatos megmunkálása fejlődött ki a teának Kínában, amelynek nincs párja a világon. Egyik leg- tea a Majomkirály.
Qinming, a Tiszta Fényesség fesztivál környékén (ápr. eleje) Anhuiban a levelek már nagyra nőttek, dagadnak, kicsattannak, a tavaszi esők megtették hatásukat. Hagyományosan két lehetőség van a levelek felhasználására; vagy a rügyet dolgozzák fel vagy a levelet. Ebben az esetben ráadásul a nagyra nőtt levelet dolgozzák fel a 19. században kialakult technológiával; préseléssel, különös sodrással. Lent közlünk egy filmet róla, egészen különleges.
Ízvilága
A tea egészen meglepő tapasztalást nyújt még a rutinos teázóknak is. Gyümölcsös, édeskés, azonnal rabul ejtő. A lényeg az elkészítés! Ha megfelelően készítjük el, megfelelő minőségű vízben, a tea édességével, lágysága mellett meglepő erejével azonnali kedvenc lesz.
Elkészítése
- 70-75 C visszahűtött, tisztított lágy víz
- 4-5 gr tea
- Felöntések hossza: 1-1,5 perc,
- Felöntések száma: 4-5, illetve ízlés szerint
Kifinomult elkészítési technológiájáról itt egy rövid kisfilm: https://youtu.be/HlmK_xINE-I?si=9oCTy8n0aq-fMNW7
Értékelések
There are no reviews yet