India भारत és fűszerei
Teakeverékünk ismét a fűszereknek hódol. Alapjai egy indiai -ceyloni fekete teakeverék, amelyhez kevés chilit és az ízegyensúly végett szárított ananász darabot kevertek.
A fűszerek történelme Indiában több mint 7000 évre nyúlik vissza. India állt mindig a fűszerkereskedelem középpontjában, az indiai fűszerek a világ fűszer kereskedelmében központi szerepet játszottak, történelmet befolyásoltak és összekapcsoltak kultúrákat, szellemi irányzatokat. Évszázadokkal a görögök és rómaiak előtt már vitorlás hajók szállították az értékes indiai fűszereket Kis-Ázsiába és a Földközi-tenger térségébe.
Fűszerek, spices minden mennyiségben
A fűszerek tudatos használata Indiában az Indus- völgyi civilizációhoz (i.e. 2500-1700) köthető, ahol az emberek koriandert, szerecsendiót és kurkumát is használtak ételeik ízesítéséhez . A Védikus korszaktól (1500-500 BC) kezdve a fűszerek konyhai használata kiegészült a rituális jelentéssel; a szent iratok, a Védák említik a fekete borsot, gyömbért és kardamomot, mint a brahmanista szertartások hozzávalóit. India a Gupta birodalom alatt (i. sz. 320-550) lett a világ vezető fűszer termelője és exportőre. A Gupta birodalom fennhatósága alatt kezdődött fűszer kereskedelmi útvonalak virágzása a Közel-Kelet, Közép-Ázsia és Kína felé. Az indiai fűszerek rendkívül keresettek és magasan értékeltek voltak ezeken a területeken.
Az Úr 1498. évében Vasco de Gama partra szállt az indiai Calicutban, a világ megváltozott. A világ legnagyobb fűszer termőterületéről, a Malabár partról a portugálok fűszer halmokat szállítottak Európába. Az úttörő portugáloakat hamarosan követték a hollandok, franciák és a britek. Az indiai fűszerek megváltoztatták Európát, mint ahogy a fűszer kereskedelem az indiai kultúrát, társadalmat. Az európaiak fűszerek utáni éhségében India brit fennhatóság lett, „a birodalom ékköve”, de mégiscsak gyarmat. India is megváltozott. Köszönhetően a portugálok leleményének, India megismerte az Újvilág chili paprikáját, ami örökre átformálta a konyháját.
A Spicy Chili indiai fekete teakeverék
A Spicy Chili teakeverékünk főszereplője a chili és az indiai fűszerek. A chili paprika botanikai neve Capsicum annum L., Capsicum frutescens L. és a Solanaceae családba tartozik. A chili paprikának Indiában számtalan variációja van például:
- madárszem chili (Dhani), amelyet Mizoram és Manipur környékén termesztenek, és októbertől decemberig szüretelnek. Capsaicin tartalma 0.589%. Ezt a chilit tartalmazza teakeverékünk.
- Byadagi (Kaddi) chili, amit Dharwar környékén, Karnataka államban termelnek és januártól májusig szüretelnek. Ez a chili nem erős.
- Ellachipur Sannam -S4 típusú chili paprika Amaravathi körzetből, Maharashtra államból. Szeptembertől decemberig szüretelik az összesen 1800 tonnát, Capsaicin tartalma 0.2%. És lehetne a sort tovább folytatni a számtalan chili fajtával. Jelenleg India a világ első számú chili és fűszer termelője, exportőre. A fűszerek természtését a Spices Board India felügyeli.
Ízvilága
Nagyon egzotikus keverék, nemcsak a tüzes ízek kedvelőinek. A chili végett nem bántón, de enyhén csíp, amelyet főleg lenyelést követően érzünk a szánkban.
A teakeverék mesterséges színezéket és mesterséges aromát NEM tartalmaz!! A hozzáadott aroma a fűszerek alkoholos extrakciója. .
Elkészítése:
- 90 C lágyvíz,
- 3-5 perc felöntéssel.
- Adagolása: 1 tk/2 dl víz
Értékelések
There are no reviews yet