Sheng Pu-Erh 盛普洱砖 Yunnan, Xishuangbanna
A tea alapanyagát Da Bai Hao kultivár teanövényről szedték a fujiani hegyekben. Yunnan hegyei és éghajlata különösen alkalmasak a tealevelek fermentációjára, nem hiába beszélhetünk itt a legősibb teaelőállítási módról. Yunnan a tea és a teagyártás technológiájának szülőföldje is.
A tea alapanyagának szedése 2022-ben történt. Az érlelési folyamat 35 napig tartott, majd a fermentált teának formát adtak. Ezúttal tégla lett a döntés, amely az ősi karaván utak szállítási formája. A formába préselést követően a tea egy évig állt, pihent, változtak benne az aromák, majd megkezdte útját a tengeren túlra. A teát raktárunkban további évig érleltük. Most már úgy gondoljuk, hogy kialakultak benne a shengre jellemző változatos, mélyről jövő aromák, amelyek friss karakterrel, erős testtel párosulnak.
A “Szép páva”美丽的孔雀 sheng puer’
A páva a kínai művészet egyik gyakran használt és rendkívül kedvelt motívuma. A páva a szépség és méltóság jelképe, a fiatal lányok táncát “páva táncnak” hívták. Kínában úgy tartották, hogy a páva képes elriasztani a démonokat, a rossz szellemeket. A teának a szép páva nevet adományozta a tea mester, mert íze, karaktere alapján hasonlóságot talált vele.
Yunnan, Xishuangbanna 易武古镇
Yunnan a világ egyik eldugott szeglete, apró nehezen megközelíthető falvak, teafarmerek és a kisüzemi teagyártás otthona. A falvak cölöpökön álló házai egy -egy apró teaüzemet rejtenek. Szorgos kezek gyúrják, sodorják, szárítják a wokbban, bambusztálcán a környező régi teakertek tealeveleit. Az alapanyag azonnal szárításra és alakításra kerül, hogy más formában keljen fel a csészénkben. Az öreg fákról leszedett levelekből lassan pu-erh válik….
Ízvilága
Elmosást követően a tea lassan, lassan bomlik ki, hiszen tégla formáról van szó. Az első öntés már mutat kis édeskés, gyümölcsös jegyeket, amelyet a második öntéstől kezdve már erőteljesebben érezhetünk. A tea valódi arcát a második harmadik öntéstől kezdve mutatja meg , egyértelmű gyümölcsös jegyeivel. Meglepő mélység ebben a kategóriában.
Elkészítése
- 100 C szűrt lágyvíz,
- lemosást követő első felöntés 40 mp, további felöntések ízlés szerint.
- Min. 5-6 felöntés ajánlott.
- Ajánlott elkészítés gongfu módon
- a tégláról késsel (puer bontó késsel) vágható le vagy törve a kívánt mennyiség
- adagolása 8-15 gr/felöntés
Cseh T. (megerősített tulajdonos) –
Cseh Tamàs (megerősített tulajdonos) –
Bomba volt minden!!!!Köszönöm