Dél-Afrika, Cederberg hegység
(Aspalathus linearis) vörös fokföldi rekettye, azaz rooibos
A rooibos szó szerint vörös bokor afrikaans nyelven az Aspalathus növény család tagja, melynek 200 faja ismert és őshonos Dél-Afrikában. A számtalan faj közül csak a a linearis hoz gazdasági hasznot és felhasználható teaként fogyasztva. A növény endémikus, őshonos a Cederberg hegységben, Western Cape tartományban, ahol alkalmazkodott a rendkívül zord klímához; a rendkívül magas hőingáshoz, hosszan elnyúló rendkívüli forrósághoz, kevés csapadékhoz és a talajt érintő tüzekhez.
Miért fogyasszunk rooibost?
Először is, mert lassan nem lesz. A klímaváltozás miatt a rooibos termőterülete folyamatosan csökken, a pótlólagos csapadékbevitel locsolás (csepegtetés) formájában a világ egyik- vízhiánynak legjobban kitett országában -nem megoldható. A hagyományos termőterülete csökken, máshol a világon nem sikeres termesztése.
Másodszor, mert a rooibos számtalan jótékony hatással rendelkezik. A legfontosabb, hogy 100 %-ig koffeinmentes, így gyerekek és koffein érzékenyek is fogyaszthatják. Cserzőanyag tartalma alacsony, amely kedvez a gyomornak. A rooibos antioxidáns tartalma rendkívül magas (50 %-kal magasabb, mint a zöld teáé) és gazdag flavonoidokban, többek között kvercitin tartalma magas, amely csökkenti a babáknál a kólikát, hasfájást, felnőtteknél a hányingert, gyomorfekélyt, és gyomorégést.
Tudományosan bizonyított hatása a diabétesz, magas vérnyomás, enyhe depresszió, máj elégtelenség, alvatlanság, fejfájás leküzdésében stb. Gyermekeknek kifejezetten ajánlott!!!
Ízvilága
Kellemesen mézes ízű, mindenkor frissítő.
Elkészítése:
- 90-95 C-os szűrt víz
- 3-4 perc áztatás
- 1 tk/2 dl víz




















