Kinkaku matcha és a Kinkakuji, Aranytemplom
Ki ne ismerné a régi főváros, Kyoto 14. századi zen buddhista templom komplexumát, a Kinkakuji-t? Az Aranytemplom a kiterjedt japán kert egyik festői tavának partján helyezkedik el, amelynek vízfelületén az arany felület duplán verődik vissza. Mintha a kertben egyfajta szellemként tűnne elő a zöld lombok, fenyőágak és zöldellő sásliliomok takarásából az arannyal borított pavilon. És mint tudjuk, az arany maga a fény….
A Kinkaku matcha
Az elnevezés találó. Fénylő aranyként, egyenesen fényként tűnik elő a matcha a kvalitásával. Ez már a legjobbak játszótere, itt már koichaként mutatkozik be a porított tealevél. És ismert, hogy ez a legjobbak kiváltsága. Nehéz feladat, mert a név, ezúttal ráadásul az arany – kötelez. Legfőképpen akkor, ha Japán egyik leghíresebb szentélyének nevét viseli, nem hiába.
Íze
Usuchaként, híg matchaként is remek, de a döbbenetet koichaként okozza. Rendkívül selymes, nincs benne fanyar felhang, az arany, a tea selymes fénye ízében is frigyre lép a zölddel. Testes, erős, mégis könnyen csúszó matcha, az umami diadala.
Elkészítési lehetőségek:
- usucha (híg matcha): 2 chashaku (kb 2 gramm) matcha 1 dl lágy, tisztított víz (max a 95 C° )
- Koicha (sűrű matcha): 3 chashaku tea 60-80 ml víz (max a 95 C° )
- Hűtőszekrényben tartandó!!!!



















