Lapacho, az Élet fája
A fa meseszép színes virágzatáról (sárga, fehér és lila színben) ismerhető fel, különösen csodás látvány a magasból Amazónia felett. A lapacho a Tabebuía fa család tagja, más néven Ipé. Az egyik kihalás szélén lévő fafajta a trópusi Dél-Amerikában, köszönhetően elsősorban rendkívül értékes erős faanyagának. Argentínában már védelem alatt áll, Bolívia és Brazília őserdeiben még elérhető. Nagyon lassan nő.
Az Ipé fajtái
- Fekete vagy Ipé: A legtöbbet hasznosított fajta, amely a Chaco, Misiones és Corrientes argentin tartományokban valamint Paraguay erdeiben és Dél-Brazíliában honos
- Sárga Lapacho vagy Tayí Salyú: Tucumán, Salta, Jujuy őserdeiben őshonos
- Vörös Lapacho vagy Ipé: Tucumán, Salta, Jujuy őserdeiben díszít fantasztikus virágaival
Miért használják az indiánok? Avagy a lapacho élettani hatásai
Az Ipé fa kérge, a lapachoként ismert kéreg főzete rendkívül sokoldalú élettani hatással rendelkezik, amelyek törzsi megfigyeléseken alapulnak.
*Immunstimuláló hatás
Az alkaloidák végett, amelyek kis koncentrációban (nano gr adagban), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfociták) takarító- (fagocita) funkcióját. Ezek a fehérvérsejtek a rossz struktúrájú, azaz daganatsejteket és a kórokozókat falják fel.
*Erős antibiotikus hatás
Segíti a szervezetet a kártékony baktériumok, vírusok és gombák elleni védekezésében és azok legyőzésében is.
*Sejtek anyagcseréjének fokozása
Méregtelenít, segíti a kiválasztást. Különösen a májsejtek méregtelenítő tevékenységét és a nyirokkal történő salakanyag-transzportot, azaz azok kiválasztását fokozza.
* Daganatgátló
A lapacho tea legfontosabb hatása, hogy segít elpusztítani a daganatos sejteket!! Azáltal is daganatellenes, hogy immunstimulálóként javítja a szervezet ellenálló erejét, a salaktalanító funkciók támogatásával pedig könnyebbé válik a kemoterápia mellékhatásainak leküzdése. Sokféle és magas ásványi anyag – és nyomelem-tartalmának köszönhetően vérképzést elősegítő hatású, ezáltal könnyebben regenerálódik a vérkép.
* Jó gyulladásgátló
Hatóanyagai antioxidáns (szabadgyök-fogó) tulajdonságúak. Csökkenti a sejtmembránok szétesését, és a belőlük keletkező gyulladáskeltő prosztagladinok szintjét.
* Fájdalomcsillapító hatású
Ugyancsak a prosztagladinok termelődésének csökkenésére vezethető vissza.
* Fokozza a kiválasztást
Serkenti a nyálkahártyák mirigyeinek nyákelválasztását, javítja a vizelet kiválasztását, a máj méregtelenítését, a nyirokkal történő salakanyag-eltávolítást, vér- és bőrtisztító hatással rendelkezik és segíti a sebgyógyulást.
Fogyasztása nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést! Alkalmazása esetén kezelőorvossal történő konzultáció szükséges!
Ízvilága
Kissé édeskés, kellemesen kéreg ízű. Könnyen fogyasztható tea.
Elkészítése:
- Lobogó, 100 C-os vízben 8-10 percig főzzük, majd lefedve állni hagyjuk további 10 percig.
- Kihűlve fogyasztjuk.
- Napi max. 4 pohár ajánlott.
- 3 hónap használat után min 2 hét szünet szükséges!
Iván V. (megerősített tulajdonos) –
Judit (megerősített tulajdonos) –
Roland (megerősített tulajdonos) –
Irén Bardiné Fazekas (megerősített tulajdonos) –