Kyushu sziget, Kagoshima prefektúra, Dél-Japán.
Kagoshima teatermelő területről érkezett 15 nap hosszúságú, műanyag álcahálós modern árnyékolási technikával előállított félárnyékolt kabuse teánk. “A hegy lélegzete” elnevezés utal a terület domborzati viszonyára, fenséges vulkánjaira, amelyek megtermékenyítő vulkáni hamujában születik kabusecha teánk.
A Kabusecha alapanyaga
A terület szubtrópusi éghajlata, magas páratartalma lehetővé teszi, hogy a farmerek itt olyan tea kultivárokkal dolgozzanak, amelyek a történelmi teatermeő vidékek éghajlatához túlságos érzékenyek lennének. Ezek a camelia sinensis var sinensis alapú, rendkívül jó minőségű leveleket hozó tea kultivárok, mint Shimamidori, Saemidori, Yutakamidori.
Kagoshima. Vulkánok és tea
Kagoshima jelenleg Japán legnagyobb terméshozamú teatermelő területe, ahol több terroir faktor együttes megléte járul a kiváló minőségű teák létrejöttéhez. A viszonylag sík területek lehetővé teszik a nagyfokú, precíziós gépesítést. A szubtrópusi éghajlat hozzájárul az egész éves kiegyenlített klímához és csapadékhoz, de a talaj speciális összetétele is hozzátesz a legjobb minőséghez.
Shirasu a vulkáni hamu neve japánul. Shirasu hullást a helyszínen gyakran látni; többek között a Kirishima-Kinkowan Nemzeti Park területén található közel 20 vulkánból, amelyek közül a Sakurajima sztratovulkán máig lövelli ki hamuját. Ettől a vulkáni hamutól a helyi farmereknek gyakran kell a teacserjék leveleit megtisztítani. De ugyanez a vulkáni hamu az, amely rendkívüli ásványi anyag tartalmával folymatosan megtermékenyíti és tápanyaggal látja el a mezőgazdasági földeket, amely a tealevelek ízében a friss aromát és enyhe gyümölcsösséget eredményezik.
Kabusecha “A hegy lélegzete”
A kabuse( japánul annyit tesz: árnyékolni, cha pedig tea) a nép olcsóbb alternatívája a rendkívül drága gyokuróval szemben. Az árnyékolás azonnal észrevehető, semmi mással össze nem téveszthető változást hoz létre a tea ízében, hatásában. A napfény elvonásának következtében a fotoszintézis lelassul, a levelek mesterséges nyugalomba kényszerülnek. Ez a megvonás a kabusék esetében rövidebb, mint a gyokuro esetén, mindössze 10 nap, max kb 2 hét.
Ahogy a napfényt lassan beeresztik, a hálót fokozatosan húzzák a növényről, az hirtelen életre kel, a levelek klorofil bombákká változnak, hatalmas mennyiségű aminosavat gyűjtve magukba. Az árnyékolás rizsszalma helyett olcsóbb műanyag hálóval (álcaháló) történik, amely gépek segítségével kerül kiterítésre a hatalmas ipari ültetvényekre. A sencha termőterületeken (Kogoshima, Shizuoka) és Uji környékén a kabuse képviseli a csúcsteát. Mi Kagoshimából kínáljuk.
Ízvilága
A “nagy” Gyokuro kistestvére, íze lágyabb a gyokurónal, teste nem érdes. Leöntése fűzöld, illata a virágos, klorofill, kisség cseresznyére hasonlít. Közel a teás út végéhez.
Elkészítése:
- 70 C visszahűtött, tisztított lágy víz.
- Felöntések ideje: 1-1,5 perc,
- Felöntések száma: 5-6, illetve ízlés szerint.
- Egyre melegebb vizet használj a további felöntésekhez 90-95C.
- Előmelegített, kis űrtartalmú eszközt ajánlunk.
















