Kosár

Részösszeg: 49 680 Ft

KosárPénztár

Kabuse Karigane/Kukicha “Arany vadlúd” japán zöld szártea

Alacsony koffein tartalmú, félárnyékolt Kabuse alapú japán zöld “gallytea”,

Évjárat

A legfrissebb szüret teája

Termőterület

Dél-Japán, Kagoshima termőterület

Földrajzi magasság

400-600 méter

Cikkszám: 21548 Kategóriák: , Címkék: , , , , ,

Kukicha “Arany vadlúd” szártea, a nyugalom teája

A Kukichát sokan „a nyugalom teájának” is tartják, mert finom, édeskés lágy íze megnyugtató és könnyen iható – akár egész nap.

Kukicha – „A szárak teája”

A Kukicha (茎茶, ejtsd: kukicsha) egy különleges japán zöld tea, amelyet nem a levelekből, hanem a teacserje száracskáiból, levélnyelekből és erekből készítenek. Mivel a tea a fás részekből készül, NE várjunk tőle erős, zöld teára jellemző ízvilágot, ettől lesz EZ a tea KÜLÖNLEGES.

Eredet és elkészítés

  • Leggyakrabban sencha, kabuse vagy gyokuro feldolgozásakor keletkező melléktermékből válogatják ki.

  • A válogatott száracskákat ugyanúgy gőzölik, sodorják és szárítják, mint a leveleket.

  • Létezik pörkölt változata is ( Hōjicha Kukicha)

  • Különösen népszerű este, mert alacsony koffein tartalmú!!!!

Ízvilága

  • Könnyed, lágy, édeskés íz, amely kevésbé kesernyés a klasszikus zöld teáknál.

  • Teste lágy, ereje sokkal enyhébb az anya teánál.
  • Friss, növényi jegyek mellett gyakran diós, krémes tónusokkal.

  • Sokan „barátságos teának” hívják, mert könnyű megszeretni.

 Jellemzők

  • A lényeg!!! Koffeintartalma alacsony, így ideális esti fogyasztásra, gyerekeknek és időseknek is.

  • Ásványi anyagokban gazdag, hiszen a szárakban sok a kalcium és fluorid.

  • Gyakran fogyasztják Japánban hétköznapi, otthoni teaként.

  • Mindazoknak ajánljuk, akik gyenge japán teát szeretnének fogyasztani, kevés koffeinnel, lágy umami ízzel.

A teagyártás melléktermékei, avagy zseniális teakülönlegességek?

Kukicha vagy karigane az elnevezése a japán szár- illetve gallyteának. A teagyártás folyamán a rostokat és szárakat, az erősebb szövetű növényi részeket gondosan eltávolítják a levelekről, amelyek túlságosan értékes darabok ahhoz, hogy komposztban végezzék.  A takarékos japán szellem ebből is előnyt faragott; létrejött egy új teatípus, a szár- vagy gallytea, amelyet Karigane vagy kukicha elnevezéssel illetnek.

Kagoshima teatermelő területről érkezett teánk, amelyet 15 nap hosszúságú, műanyag álcahálós modern árnyékolási technikával előállított félárnyékolt kabuse tea, amelynek maradvány része lesz a kukicha.

És mi a Kabusecha?

A kabuse かぶせ茶 ( japánul annyit tesz: árnyékolni, cha pedig tea) a nép olcsóbb alternatívája a rendkívül drága gyokuróval szemben. Az árnyékolás azonnal észrevehető, semmi mással össze nem téveszthető változást hoz létre a tea ízében, hatásában. A napfény elvonásának következtében a fotoszintézis lelassul, a levelek mesterséges nyugalomba kényszerülnek. Ez a megvonás a kabusék esetében rövidebb, mint a gyokuro esetén. Mindössze 10 nap, max kb 2 hét. Ahogy a napfényt lassan beeresztik, a hálót fokozatosan húzzák a növényről, az hirtelen életre kel.

A a levelek klorofil bombákká változnak, hatalmas mennyiségű aminosavat gyűjtve magukba. Az árnyékolás rizsszalma helyett olcsóbb műanyag hálóval (álcaháló) történik, amely gépek segítségével kerül kiterítésre az ütetvényen.

Kagoshima terület terroir és tea kultivárok

A terület szubtrópusi éghajlata, magas páratartalma lehetővé teszi, hogy a farmerek itt olyan tea kultivárokkal dolgozzanak, amelyek a történelmi teatermeő vidékek éghajlatához túlságos érzékenyek lennének. Ezek a camelia sinensis var sinensis alapú, rendkívül jó minőségű leveleket hozó tea kultivárok, mint Shimamidori, Saemidori, Yutakamidori. Teánk a következő kultivárok blendje: Yabukita, Fukumidori, Sayama Kaori, Saeakari és mások.

Elkészítése:

  • 70- max 80 C visszahűtött, tisztított lágyvíz
  • felöntések ideje: 1-1,5 perc
  • felöntések száma: 3-5, illetve ízlés szerint.
  • Egyre melegebb vizet használj a további felöntésekhez 90-95C
  • Előmelegített, kis űrtartalmú eszközt ajánlunk.

Érdekelhetnek még…