A “Kavargó szél” kyusu
A “Kavargó szél” kyusu egy eredeti Tokoname kerámiából készült japán kiöntő kanna, amely finom kialakításával és természetes esztétikájával a hagyományos japán teakultúrát idézi. A dinamikus, szélfútta mintázat a légmozgás könnyedségét és az elmúló pillanatok szépségét szimbolizálja.
A 260 ml-es kyusu beépített panoráma szűrővel rendelkezik, amely egyenletes teaáramlást biztosít, és tökéletesen szűri a finom japán tealeveleket. Ergonomikus oldalsó fogantyúja könnyű, precíz öntést tesz lehetővé, így minden tea elkészítése nyugodt és harmonikus élménnyé válik.
Tokoname kerámia hagyomány
Japán a világon páratlan kerámia és agyag megmunkálási hagyománnyal rendelkezik. Ebben a művészeti műfajban különösen reprezentálásra kerül a japán ember kifinomult esztétikai érzékenysége és kifinomult érzéke a művészetek iránt. Tokoname az egyik legrégebb, teához kapcsolódó agyagos technika. Az eszközt a chado útján már jártas, haladó teázóknak ajánljuk.
A japán yokode kyūsu 急須 születése
Japán előkelői kínai mintára egykor porcelán és színesen mázas kerámia eszközöket használtak teájuk elkészítésére, amely Sen no Rikyu nagymester munkássága és a wabi-sabi esztétika megszületését követően változott meg. A drága és nehezen elérhető kínai eszközöket japán megfelelővel igyekeztek helyettesíteni a szigetországban. Így születtek meg a japán teakészítési hagyományhoz igazodó, egyszerűségükben, mértékletességükben és természetességükben kiemelkedő teás eszközök.
Mi is az a japán kyūsu?
A helyzet az, hogy minden teakészítésre használt kiöntőt Japánban így neveznek: yokode kyuusu 横手急須. A közös pont és lényeg az, hogy a kyusunak csak egy fogója van, az is a jobb oldalon. Hagyományosan magas minőségű agyagból készül, de manapság már porcelán, sőt üveg eszközökkel is találkozhatunk. A standard kyusu kisebb, mint egy nyugati teáskanna. Mérete 100 ml térfogattól egészen 350 ml nagysági előfordul. A szigetországban meggyőződéssel naponta használják, mint a legkényelmesebb teakészítő eszközt, valljuk meg- joggal.
Hogyan használd a teakészítőt?
A kyuusu kezelése rendkívül egyszerű. Forró vízzel melegítsd fel. Felmelegítését követően a tea levelek közvetlenül az eszközbe helyezhetők, nem szükséges extra szűrő használata, mivel beépített szűrővel rendelkezik. Öntsd rá a teára a visszahűtött, tisztított, lágy vizet. Hosszabb fogójának köszönhetően szép, nagy mozdulatok tehetők vele, miközben a teacseppek tökéletes pontossággal landolhatnak a csészékben. A tea leöntése fajtától függően 3-6 alkalommal megtehető ugyanabból az eszközből.
A kyusu tetejét a fedővel együtt égetik, tökéletesen illeszkedik, ami törést követő ragasztás után nehezen illeszthető vissza rá.
A japán teaeszközök fajtái
- Kyusu, a mindennapok hasznos segítője
- Houhin vagy hohin 宝瓶 , a kicsi, finom vonású, gaiwanra emlékeztető japán teakészítő csésze
- Shiboridashi 絞り出し急須 (shiboridashi kyuuusu), a teaesszenciák, jádezöld cseppek és a high-end, cseppenként fogyasztandó teáinak készítője
- és az újdonság, az újhullámos Chaho 茶逢 .
Tulajdonságai:
- 260 ml térfogat
- magas minőségű, finom agyag eszköz
- üveghez hasonló csengő hang
- a kiöntő elé épített belső szűrő
- természetes, wabi-sabi esztétikai minőség
- bármilyen tea készítéséhez ajánlott










