“Hamu és parázs” 灰と熾火 chawan
A “Hamu és parázs” Hai to Okibi chawan egy egyedi készítésű japán matcha tál, amely a tradicionális japán kerámiaművészet és a wabi-sabi filozófia jegyeit hordozza.
Forma és textúra
Ez a chawan a hagyományos japán teázási szertartásokhoz készült, formájában az ősi mesterek munkáit idézve. A tál kézzel készült, így minden egyes darab egyedi. Ezért apró eltérésekkel rendelkezik, amely csak fokozza a kézműves munka értékét.
Színvilág és jelentés
A név – “Hamu és parázs” Hai to Okibi – utal a tál különleges mázazására és égetési technikájára. A sötétebb, mély tónusú hamuszürke árnyalatok az idő múlását és a természetes erózió szépségét tükrözik, míg a vöröses parázsra emlékeztető foltok az élet erejét és a tűz transzformáló hatását szimbolizálják.
Chawan készítési technikák
Leggyakoribb technika a raku vagy anagama kemencés égetési eljárás, amely a hagyományos japán kerámiakészítés egyik legősibb módszere. A raku technika során a tálat forrón veszik ki a kemencéből, majd hirtelen hűtik, így a máz repedezése és a véletlenszerű színárnyalatok teszik egyedivé.
Az anagama égetés természetes fahamut használ, amely spontán reakcióba lép az agyag felületével, különleges textúrákat és színeket eredményezve.
Használat és szellemiség
A chawan nem csupán egy eszköz a matcha fogyasztásához, hanem egy filozófiai tárgy is;, amely az elmúlás szépségét, a természet erejét és az egyszerűség művészetét testesíti meg. A japán teaszertartásban a tál formája, súlya és tapintása ugyanolyan fontos, mint maga a benne készített tea.















