Kosár

No products in the cart.

(5 vásárlói értékelés)

Japán chasen 茶筅 matcha bambusz seprű

Portea felverésére szolgáló bambusz seprű

4 990 Ft

Cikkszám: 225847 Kategóriák: ,

Chasen 茶筅  a japán matcha seprű, ami nem is japán

Talán a legfontosabb kellék a chanoyu eszközei között a matcha megfelelő felverésére szolgáló bambusz seprű, a chasen 茶筅. A matcha tea harsányzöld, gyönyörű, homogén habját kizárólag ezzel az eszközzel lehetséges elkészíteni ez nem kétség, ezért nélkülözhetetlen darab.

A chasen 茶筅 seprű használata eredetileg a Song dinasztiához köthető. Kínában ebben az időben “A tea” a porított, majd seprűvel felvert italt jelentette, amelynek neve a diancha volt. Ezt hívták a “Habos jáde iskolájának”. Japánból a chasenről szóló első feljegyzések a Muromachi korszakból (1336-1573) származnak. Írásos emlékek szerint  Murata Jukō 村田珠光 tea mester Takayama falu mestereit kérte fel tea seprűje készítésére, amelyek olyan jó minőségűek vlttek, hogy még a japán császárnak is bemutatták őket.  

A leghíresebb és hagyományosan a legjobb minőségű chasen születési helye Nara prefektúra északnyugati részén található pici falu, Takayama (高山). Takayama nemcsak meseszép település, hanem a környezete is csodás. A falut sűrű bambusz erdő veszi körül, amely 500 éve szolgáltatja a kiváló minőségű alapanyagot az ősi kézműves technikával dolgozó helyi művész iparosoknak. Ma 18 élő mester viszi tovább a hagyományt és adja tovább a tudást a csökkenő számú fiatalságnak. Közülük vannak 18. és 25. (!) generációs mesterek is, vagyis olyanok, akik 25 generáció óta foglalkoznak a tea seprű készítésének tökéletesítésével.

A chasen formái

Sokféle méretben, színben és formában találkozhatunk a matcha seprűjével. A legelterjedtebb variáció a 80, 100 és 120 szálas seprű. Utóbbi kissé nagyobb átmérőjű, hogy befogadja mind a 120 bambusz seprőt.  Hagyományosan a chasen egyetlen bambusz darabból készül, amelyet vékonyra vágott darabokból illesztenek össze. A széles kínálatból történő választásnak csak pénztárcánk szab határt.

Használata

  • a seprűt használat után meleg vízzel öblítsük le
  • anyaga végett tejes ital készítéséhez nem ajánlott
  • tartósságának biztosítása végett mosás után helyezzük Kusenaoshi-ra
  • tárolása Kusenaoshi, chasen tartón ajánlott

 

Japán chasen 茶筅 matcha bambusz seprű termékről 5 értékelés

  1. Névtelen (megerősített tulajdonos)

  2. Gabriella Györkei (megerősített tulajdonos)

  3. Adél (megerősített tulajdonos)

  4. István (megerősített tulajdonos)

  5. Krisztina G. (megerősített tulajdonos)

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Érdekelhetnek még…