Kosár

Részösszeg: 35 440 Ft

KosárPénztár

Gyokuro Miyazaki “Jádezöld cseppek” japán zöld tea

Dél-Japán organikus árnyékolt zöld teája, hagyományosan a teás út egyik vége.

Évjárat

A legfrissebb szüret teája

Termőterület

Dél-Japán, Miyazaki termőterület

Földrajzi magasság

200-400 méter

Cikkszám: 21547 Kategóriák: , , Címkék: , , , , ,

Miyazaki prefektúra, Kyushu sziget Csendes-óceánra néző délkeleti része, Japán.

A terület legnagyobb része hegyvidéki jellegű, de a tengerparton rendelkezik egy keskeny síksággal, amelyet teatermelésre is használnak. A kis területen megtalálható domborzati változatosság köszön vissza az itt megtermelt teák széles választékában.

A zsíroldó L-teanin, mint a súlyproblémák orvosa?

A gyokuro az egyetlen valódi, kicsattanó zöld szín teavilágban. Innen került elnevezésre is; jádezöld csepp. Valóban, egy tökéletes jádezöld könnycsepp a természet szeméből, amelynek tökéletessége nemcsak ízében, hanem az emberi szervezetre gyakorolt egyedülálló hatásában mutatkozik meg. A gyokuro lényege az L-teanin aminosav, amely a növény hosszú árnyékolása alatt halmozódik fel a levelekben.

Az L-teanin csökkenti a szorongásos, depressziós tüneteket, javítja a koncentrációs és tanulási képességet, megelőzi az időskori demenciát, növeli a nyugalom érzését, úgy, hogy az agy dopaminszintjét emeli. Zsíroldó hatása is egyértelmű, folyamatos fogyasztásával, a szokásos étrend mellett havi 1-2 kg súlyvesztéssel jár. Az L-teanin kapcsolódva a gyokuroban található koffeinhez megygorsítja az immunrendszer válaszreakcióját, így a szervezet gyorsabban reagál a bakterológiai és egyéb infektológiai hatásokra.

Japán, arányaiban csekély daganatos megbetegedéseinek száma a teafogyasztási szokásokra is visszavezethető. A ma ismert élelmiszerek között a gyokuro tartalmazza az L-teanint a legnagyobb mennyiségben.

Miért árnyékolt tea?

Árnyékolt tea, azaz szedés előtt 20 napig a teanövény elzárva a naptól, árnyékban növekszik. Ezeknek a speciálisan lefedett kerteknek a neve ôishita-en. A fokozatos napfény visszaadásával a növény eszeveszett fotoszintetizálásba kezd, mely biokémiai folyamat manifesztációit, a hatóanyagokat a leszedett tealevelek tartalmazzák. Szedéskor FOP levélosztályt dolgoznak fel (két levél és rügy), amelyet gőzölnek, többször sodornak, hogy tűhegy élességű levelek születhessenek.

Az újhullámos Gyokuro

Japán gyokuro termelése rendkívül csekély; néhány ezer kg. Termőterülete kicsiny és erősen behatárolt, történelmileg Fukuoka-Yamé és Uji-Kyoto és a feltörekvő teakirály, Kyushu sziget Miyazaki prefektúrája. Teánk 200 m “magas” síkságon, ültetvényi csúcstechnológia felhasználásával készült. Ez már az újhullámos japán teák világa, amely nagyon sok meglepetést tartogat. Fukamushi, hosszabb gőzölésű, 2023-as évjárat.

Az árnyékolt gyokuro hagyományosan a teás út egyik vége, igazi gourmet tea a legmagasabb minőségben. Ennek megfelelően az árak vége is a csillagos ég.

Ízvilága

A csészében világoszöld, áttetsző halványjáde színű, a friss, zöld és umami illat leöntést követően azonnal kicsap. Nincs benne asztringens, az umami hosszantartó, kiegyenlített.

Elkészítése:

  • 50-65 C visszahűtött, tisztított lágy víz,
  • 7-8 gr tea.
  • Felöntés ideje: egyre hosszabb, egyre melegebb vízzel.
  • Első felöntés 50 C 2,5–3 perc, második 60 C 30 sec, harmadik 60 C 1 perc. Továbbiak ízlés szerint.
  • Használj előmelegített, kis űrtartalmú eszközöket.
  • A tea ajánlott cold brew készítésére!
  • A megadott mennyiségű tealevelet hideg, esetleg jeges szűrt, lágy vízzel öntsünk le, palackba zárva tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe.  A tea másnap reggel fogyasztható.
  • Érdemes kipróbálni!

Érdekelhetnek még…