Miyazaki prefektúra, Kyushu sziget Csendes-óceánra néző délkeleti része, Japán.
A terület legnagyobb része hegyvidéki jellegű, de a tengerparton rendelkezik egy keskeny síksággal, amelyet teatermelésre is használnak. A kis területen megtalálható domborzati változatosság köszön vissza az itt megtermelt teák széles választékában.
A zsíroldó L-teanin, mint a súlyproblémák orvosa?
A gyokuro az egyetlen valódi, kicsattanó zöld szín teavilágban. Innen került elnevezésre is; jádezöld csepp. Valóban, egy tökéletes jádezöld könnycsepp a természet szeméből, amelynek tökéletessége nemcsak ízében, hanem az emberi szervezetre gyakorolt egyedülálló hatásában mutatkozik meg. A gyokuro lényege az L-teanin aminosav, amely a növény hosszú árnyékolása alatt halmozódik fel a levelekben.
Az L-teanin csökkenti a szorongásos, depressziós tüneteket, javítja a koncentrációs és tanulási képességet, megelőzi az időskori demenciát, növeli a nyugalom érzését, úgy, hogy az agy dopaminszintjét emeli. Zsíroldó hatása is egyértelmű, folyamatos fogyasztásával, a szokásos étrend mellett havi 1-2 kg súlyvesztéssel jár. Az L-teanin kapcsolódva a gyokuroban található koffeinhez megygorsítja az immunrendszer válaszreakcióját, így a szervezet gyorsabban reagál a bakterológiai és egyéb infektológiai hatásokra.
Japán, arányaiban csekély daganatos megbetegedéseinek száma a teafogyasztási szokásokra is visszavezethető. A ma ismert élelmiszerek között a gyokuro tartalmazza az L-teanint a legnagyobb mennyiségben.
Miért árnyékolt tea?
Árnyékolt tea, azaz szedés előtt 20 napig a teanövény elzárva a naptól, árnyékban növekszik. Ezeknek a speciálisan lefedett kerteknek a neve ôishita-en. A fokozatos napfény visszaadásával a növény eszeveszett fotoszintetizálásba kezd, mely biokémiai folyamat manifesztációit, a hatóanyagokat a leszedett tealevelek tartalmazzák. Szedéskor FOP levélosztályt dolgoznak fel (két levél és rügy), amelyet gőzölnek, többször sodornak, hogy tűhegy élességű levelek születhessenek.
Az újhullámos Gyokuro
Japán gyokuro termelése rendkívül csekély; néhány ezer kg. Termőterülete kicsiny és erősen behatárolt, történelmileg Fukuoka-Yamé és Uji-Kyoto és a feltörekvő teakirály, Kyushu sziget Miyazaki prefektúrája. Teánk 200 m “magas” síkságon, ültetvényi csúcstechnológia felhasználásával készült. Ez már az újhullámos japán teák világa, amely nagyon sok meglepetést tartogat. Fukamushi, hosszabb gőzölésű, 2023-as évjárat.
Az árnyékolt gyokuro hagyományosan a teás út egyik vége, igazi gourmet tea a legmagasabb minőségben. Ennek megfelelően az árak vége is a csillagos ég.
Ízvilága
A csészében világoszöld, áttetsző halványjáde színű, a friss, zöld és umami illat leöntést követően azonnal kicsap. Nincs benne asztringens, az umami hosszantartó, kiegyenlített.
Elkészítése:
- 50-65 C visszahűtött, tisztított lágy víz,
- 7-8 gr tea.
- Felöntés ideje: egyre hosszabb, egyre melegebb vízzel.
- Első felöntés 50 C 2,5–3 perc, második 60 C 30 sec, harmadik 60 C 1 perc. Továbbiak ízlés szerint.
- Használj előmelegített, kis űrtartalmú eszközöket.
- A tea ajánlott cold brew készítésére!
- A megadott mennyiségű tealevelet hideg, esetleg jeges szűrt, lágy vízzel öntsünk le, palackba zárva tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe. A tea másnap reggel fogyasztható.
- Érdemes kipróbálni!






















