Makizono-chō 牧園町 város, Aira körzet, Kirishima megye, Kagoshima prefektúra, Dél-Japán.
Kagoshima teatermelő területről érkezett hagyományos, 30 napos árnyékolási technikával előállított árnyék teánk. “A fülledt Dél smaragd cseppjei” elnevezés utal a terület éghajlatára, a páratartalom magas voltára, amely lehetővé teszi, hogy a terület olyan tea kultivárokkal dolgozzon, amelyek a történelmi teatermeő vidékek éghajlatához túlságos érzékenyek lennének. Ezek a camelia sinensis var sinensis alapú, rendkívül jó minőségű leveleket hozó tea kultivarok, mint Shimamidori, Saemidori, Yutakamidori.
Kagoshima éghajlata
Kagoshima jelenleg Japán legnagyobb terméshozamú teatermelő területe, ahol több terroir faktor együttes megléte járul a kiváló minőségű teák létrejöttéhez. A viszonylag sík területek lehetővé teszik a nagyfokú, precíziós gépesítést. A szubtrópusi éghajlat hozzájárul az egész éves kiegyenlített klímához és csapadékhoz, de a talaj speciális összetétele is hozzátesz a legjobb minőséghez.
Vulkánok és a tea
Shirasu a vulkáni hamu neve japánul. Shirasu hullást a helyszínen gyakran látni; többek között a Kirishima-Kinkowan Nemzeti Park 霧島錦江湾国立公園 területén található közel 20 vulkánból, amelyek közül a Sakurajima sztratovulkán máig löveli ki hamuját. Ettől a vulkáni hamutól a helyi farmereknek gyakran kell a teacserjék leveleit megtisztítani. De ugyanez a vulkáni hamu az, amely rendkívüli ásványi anyag tartalmával folymatosan megtermékenyíti és tápanyaggal látja el a mezőgazdasági földeket, amely a tealevelek ízében a friss aromát és enyhe gyümölcsösséget eredményezik.
Tökéletes tea terroir
Kirishima nem csak teájáról, vulkánjairól, csodaszép tengerpartjáról, a vulkánok szellemei, a kamik számára létrehozott engesztelő és áldozatbemutató szentélyeiről híresek, hanem a hővízű forrásairól is. Japán legexkluzívabb onsenjei és ryokanjai Kirishimában találhatóak. Gyakran az onsenek közvetlen közelében húzódnak a teaültetvények, így a hőforrások párájából kicsapódó ásványi anyagok a tea kultivarok növekedéséhez, gazdagodásához járulnak hozzá természetes módon.
Gyokuro teánk bemutatása
Gyokuro teáink rövid, mindössze 10-30 mp gőzölésen ment keresztül előállítása során. Ez a rövid gőzölési idő a tea végső ízében rendkívüli frissességet, gyümölcsös ízvilágot és hosszantartó umami ízt eredményez. A rövid gőzölés során tartja meg a tealevél legjobban eredeti jellemzőit, amelyeket az ember saját kedvtelésére, egészsége fenntartása érdekében saját céljainak elérése eszközeként felhasznál.
Gyártás, gőzölés
A japán teákat gőzölés hosszúságától függően Fukamushicha, Chumushicha vagy Asamushicha névvel illetjük. A gőzölés időtartama nagyban befolyásolja a végtermék ízét, minőségét és a tea árát. Teánkat 2023. áprilisában szedték és dolgozták félkészre, majd helyezték el a hűtőkamrákban. Rendeléskor just in time módszerrel a félkész tealevelek utolsó, végső állapotú sodrása, majd végő gőzölése megtörtént. Ennek a technikának a segítségével a tea mindig friss, gyakorlatilag újonnan gyártott.
Ízvilága:
erősen umami, friss, zöld. A legjobb gyokurokra jellemző ooika tengeri alga íze is visszaköszön benne.
Elkészítése:
- 60 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított víz,
- 8-9 gramm tea. Érdemes az eszöközöket előmelegíteni.
- Felöntés ideje: ízlés szerint .
- Első felöntés javaslat: 2,5-4 perc 45-50 Co-on,
- második felöntés: 15-30 mp 60 Co-on,
- harmadik felöntés: 1 perc 60 Co-on
- Ajánlott cold brew készítése!
















