Mi a Gaiwan 盖碗 ?
Kínában járva a teafogyasztók kezében mindenhol egy kis fedeles csészét látunk, amely elengedhetetlen kelléke a kínai művészi teakészítési aktusnak, a gongfunak is. A három részből álló porcelán csésze neve gaiwan 盖碗 vagy zhong 盅. Űrtartalma általában 100-180 ml között van, a választás teától és használójának ízlésétől, kéz méretétől függ.
Anyagát tekinte a kis csésze igen változatos. Legtöbbször porcelán az anyaga, de készülhet üvegből vagy Yixingnek nevezett, agyaghoz hasonlatos kőzúzalékból, de ismerünk jádéból készült gaiwant is! Léteznek lazúros/mázas vagy natúr gaiwanok is, sőt maga a porcelán minőségében is hatalmas a szórás. Az anyagán túl főleg díszítése fog meg, amely egyenesen a végtelen irányába mutat. A motívumoknak, választott szimbólumoknak mindig tudatos tartalma, jelentése van, ezért fontos ennek ismerete, mielőtt gaiwant vásárolunk.
Miért “Bőség és szerencse” a teáscsésze?
A csésze fő témája a főnix, amely Kínában mindig az Ég küldötte volt, a császárt szimbolizálta és megjelenése hosszú békét jósolt a birodalomban. A hagyomány szerint a déli Cinóberbarlangban született, amelyet a Dél égtájhoz kapcsolnak, Alakja ezért olvadt össze a vörös madárral “zhu niao”, amely a Dél jelképe.
A peónirózsa (mudan) a Song dinasztia óta a “virágok királya”, amelyeért uralkodók rajongtak, főurak imádták. A birodalom történetének legnépszerűbb virág motívuma amely maáig a jólét, bőség, méltőság és becsület jelképe.
Kis kínai teáscsésze történelem
Lu Yu 陆羽( 733–804) minden idők legnagobb teamestere, a teázás atyja, a Cha Jing 茶经 nagy Teáskönyv szerzője írja le pontosan a teázás kellékeit, többek között a csészét, amelyet ő még chawan 茶碗 teás tálnak nevez. Feltételként megjegyzi, hogy kellően nagynaak kell lenni, hogy a tea kényelmesen kinyílhasson benne, de megfelelőképpen kicsinek, hogy kényelmesen fogyaszthasson belőle többször az ember.
A Ming dinasztia (1368–1644) jelentette a teázás Arany korát a Középső Birodalomban, ekkor terjedt el széles néprétegek körében a mindennapi teázás szokása és alakult ki a kínai teakészítési rituálé, amelyhez eszközök kellettek. Ehhez a leguniverzálisabb, legjobban használható eszköz a gaiwan lett.
Az első teakészítésre szolgáló gaiwanok Ming korabeli temetkezési helyekről kerültek elő és maradtak fenn épségben, de a 15. századi mindennapi élet jeleneteit ábrázoló kínai festményeken is találkozhatunk vele. Az első gaiwan a dél-kínai Jingdezhen 景德镇陶瓷 császári porcelánégető manufaktúrából került ki.
Jingdezhen a 14. században vált Kína legnagyobb porcelánégető központjává, a Ming dinasztiában császári kontrol alatt működött. Ez az égető látta el a császári udvart porcelán eszközökkel, és fedezte a kínai uralkodó nagyméretű külföldi porcelán ajándékozásait.
A szóbanforgó 1437-es datálású gaiwan fehér- kék mázas porcelán volt, ezüstözött talppal és aranyozott tetővel, amelyeket sárkány motívumok díszítettek.
Miért használjunk gaiwant?
- Azért ajánlott a gaiwan használata, mert gyakorlatilag bármilyen fajta tea készíthatő vele.
- Zöldek, oolongok, fehérek, sárgák, de akár Pu-Erh vagy fekete teák is gyönyörűen készíthetők.
- Könnyű eltalálni adagolásukat, kinyílásuk esztétikai élvezetet nyújt
- A tea aromája a fedele végett nem csap ki a csészéből, hosszan élvezhető.
- A porcelán elnyeli a hőt, a nem megfelelő hőmérséklet se okoz kárt a teában.
- A tető végett nem szükséges szűrő sem, sőt a rutinosok egyenesen a csészéből fogyasztják a teát.
- A gaiwan máig a multifunkcionális teás eszköz a teafogyasztásban.
Értékelések
There are no reviews yet