Dél-Japán, Kyushu, Fukuoka 福岡市 prefektúra.
Fukuoka híres teatermő terület a szülőföldje ennek az érdekes, többszöri besütésen átesett teának. A terület éghajlata miatt különösen kedvez kiváló minőségű teák létrejöttének. A területet a magas napi hőingadozás jellemzi, amely a teanövény számára egyet jelent a biológiai stresszhez történő folyamatosan alkalmazkodáshoz, amely az út agazdag aromájú tealevelek felé. “Felszálló pára” teánk nem síkságon, hanem a terület magasabban fekvő domboldalairól származik, 560 méter magasságból. Neve utal arra az éghajlati jelenségre, amikor a reggeli pára és köd lassan emelkedik fel a völgyekből, a hegyek oldalából.
Fukuoka és az organikus teatermelés
Fukuoka egyik elsőként vezette be Japánban az organikus tápanyag utánpótlást a teaültetvényeken. A tápanyagkeverék itt növényi és tengeri alga megfelelő keverékéből valamint tengeri kagylók vázának leporított keverékéből áll. Ennek eredményeképpen a talaj konzerválása és a biodiverzitás megtartása kiemelkedő eredményeket hozott; a teaültetvényekre visszatért a természetes állatvilág, a porhanyós, laza földben giliszták élnek, miközben a teanövények kicsattannak az egészségtől.
Mi a hojicha? “Felszálló pára” hojichánk
Hojicha ほうじ茶, 焙じ茶, a sütött tea hagyományosan a karbantartó szedés teája, a takarékos, a tea minden értékes darabját felhasználó gondoskodás eseménye. Hojichánk az utolsó szedés teája Japánban, itt a vége, megérkezett a tél. Bizony, itt még a teanövény komposztba való része is túl drága és értékes, hogy kidobásra kerüljön, ennek köszönhető születése.
Az ország középső részén, például Hokurikun ez a nemzeti ital, amely a pirítás és sütés különböző fokait vonultatja fel. Ősszel gyakran látni az utcán wok fölé görnyedő, didergő alakokat, akik sütik a szezon utolsó teáját, miközben a levegőt betölti a faszén és a sült tea semmivel össze nem keverhető illata. Levél és levélszár, koffein nélkül, akár késő esti fogyasztásra is. Barna szín a zöld tea világában.
Ízvilága
Azoknak ajánljuk, akik a teában a sütött, pirított ízeket, sötétebb színt és mélyebb testességet keresnek, illetve ínyenceknek. A zöldhöz kötődő umami nem jut érvényre, itt a mogyorós, diós, pirított íz kicsiny piros gyümölcsös utóíz dominál. Kuriózum zöld japán tea világban.
Elkészítése
- 100 C tisztított lágy víz
- felöntések ideje: 1 perc, majd 30 sec és ismét 1 perc
- felöntések száma: ízlés szerint
- kyusuban ajánljuk elkészítését!














