Jiangnan, a Jangcétől délre, 安徽, Anhui provincia, Kelet-Kína.
Anhui szó jelentése “Békés szépség”, amely két város Anqing és Huizhou (ma Huangshan város egy kerülete) városok nevének összevonásával jött létre.
Anhui Kína egyik legkisebb tartománya, mindössze 570 km É-D hosszúsága. A hegyes, völgyekkel és sziklaormokkal tarkított központi területet minden oldalról szárazföld határolja, a fejlődés motorját jelentő tengerparti zóna messze van. Ezek a földrajzi adottságok determinálják a tartomány jellemzőit és gazdasági mutatóit; hosszú időkön át Anhui egyike volt Kína legszegényebb és és legfejletlenebb provinciáinak.
A Baiji hegyek és a Huangshan 黄山 költői szépsége
A tartomány északi részét az Észak- Kínai Alföld foglalja el, amelyet időszakonként a Chang Jiang, vagyis Jangce áradása önt el. A Baiji hegyek a Jangcétól dél és kelet irányban húzódnak, jórészt gránit és metamorf kőzetek alkotják, amelyek festői látványt nyújtanak a tájban. Ide tartozik az 1800 méter magas híres Huang shan, a Sárga hegy, amelynek szépségét évszázadok óta költők és művészet ezrei dicsőítették.
A hegyvidéki kézműves teaipar
A hegyvidék és a doborzati viszonyok miatti elzártság kedvez a kézműves teaipar fennmaradásának, az infrastrukturális és technológiai fejletlenség konzerválta az ősi teamegmunkálási folyamatokat, kisüzemi, manufakturális gyártási mechanizmusokat, amelyek ma a helyi teaipar egyik fő attrakcióját jelentik. A teakertek a hegyi falvak közelében, elszórtan a hegyoldalakon találhatók, míg a nagy tea company-k ipari ültetvényei teraszokon zöldelnek.
A “Szerencsés csillagzat” kínai sencha
Nem tévedés, kínai és sencha! A sencha tea a történelmi adatok szerint tudjuk, Japánban született. 1738- ban Nagatani Sōen Ujiban, a főváros Kyoto melletti -mára történelmi- teatermelő területen fedezte fel és kísérletezte ki a teagyártásban a gőzölés technikáját. Besütés helyett ezzel a technológiával a tealevelek enzimes oxidációját zárják le. Az eredmény természetes zöld szín, ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsban gazdag tea öntés lesz.
A “Szerencsés csillagzat” kínai zöld tea, alapanyaga a camelia sinensis var sinensis egyik alfaja. Magassági terroir jellemzőkkel készített zöld tea, amely árában jóval kedvezőbb japán példaképénél.
(Zöld) tea és az egészség a”Szerencsés csillagzat” alatt
A zöld tea számtalan jótékony hatással rendelkezik. Csak néhány emlékeztető ezek közül. A zöld tea nemcsak élvezeti szer, hanem természetes gyógynövény Kínában immár -tudjuk- majd 5000 éve. A zöld tea tömegének 30-45% -a katechin, azaz antioxidáns. A zöld tea igen gazdag vitaminforrás, citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz C vitamint, és magas a benne található B vitamin szint is.
Napi egy liter (5 csésze) zöld tea elfogyasztása fedezi például a szervezet B vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium szükséglet 5%-át, a mangán 45% és a kálium szükséglet 25%-át. A zöld tea napi rutinba történő iktatása stresszoldó, anyagcsere javító hatású és segíti az emésztést és bélműködést. Ajánlott fogyasztása agyvérzés és érelmeszesedés megelőzésére, ti. csökkenti a koleszterinszintet, normalizálja a magas vérnyomást.
A zöld tea ismert méregtelenítő kúra kísérő és vizelethajtó, de ránctalanító és bőrfiatalító hatású is. Ami nagyon jelentős segítség: napi háromszor egy csésze zöld tea fogyasztása a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár! Ráadásul csökkenti a vér összkoleszterin és testzsír szintjét, így megelőzi az elhízást
Folytassuk még? Felesleges. Inkább éljünk vele!
Ízvilága
Íze erőteljes, frissítő, besütött zöld, enyhén növényi és ásványi utóízzel.
Elkészítése:
- 80 C visszahűtött, tisztított lágy víz
- Felöntések ideje: 1-2 perc
- Felöntések száma: 3- 4 egyre hosszabban, illetve ízlés szerint
Névtelen (megerősített tulajdonos) –