Ismét egy Ichibancha, ezúttal Shizuokából
A tavasz legkorábbi szedése, ráadásul egy külön díjas tea. Az éves ichibancha bemutatkozó seregszemlén az “Arany felhő” a Japán Mezőgazdasági és Halászati Minisztérium külön díját nyerte el ugyanúgy, mint a termelő teafarm.
Az Ichibancha vagy Shincha
A tavaszi vagy legkorábbi szüret első teája. A legelső frissen szedett levelek, avagy az “Első Tea Szépség”, amelyet a legkorábbi tavaszi napsugarak kínálnak. Értelemszerűen limitált a lehetőség, hogy az ember a legelső tealeveleket megkóstolja. Különlegesség a különlegességet keresőknek.
Kultivár és gőzölés
Fukamushi hegyvidéki senchánk alapanyaga a Yabukita kultivar, amely legelterjedtebb teanövényként a japán ültetvények 70 %-ban megtalálható. A gőzölés során a tea mester hosszabb – 40 másodpercnél hosszabb- periódust választott, ezért elnevezése Fukamushi. “Fukai” ( 深い) jelentése hosszantartó, mély, “mushi” (蒸し) jelentése gőzölés.
A hosszú gőzölés során a tealevelek szövetei jobban roncsolódnak, összetörnek, ezért az ízek gyorsabban és nagyobb mennyiségben kioldódnak a leöntés folyamán. A Fukamushi gőzölés okozza a sötétebb zöld színt, de az opálos, kevésbé áttetsző zöldet és az erős karaktert a csészében.
A hegyvidéki teák érzékenyebbek, mint síkságon növekedő társaik, ezért a hagyomány azokat magasabb minőségűeknek tartja. Shizuoka az egyik legnevesebb termőterület, teái rendkívül népszerűek otthon és a nagyvilágban egyaránt. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen rendkívül kedvező ár-érték arányban a magyar közönség számára tudunk elsőszüreti, díjnyertes Shizuoka senchát prezentálni.
Elkészítése:
- tisztított 70-75 C lágyvíz,
- Felöntések ideje: 1,5- 2 perc,
- Felöntések száma: 4- 5 illetve ízlés szerint.
- Előmelegített, kis űrtartalmú eszközöket használjunk.
Értékelések
There are no reviews yet