Rooibos Orange / Vérnarancs teakeverék Dél-Afrikából
A szigorúan eredetvédett rooibos, hivatalosan Aspalathus linearis az alapja teakeverékünknek, mely az egyik biztos befutó, sláget tea. A modern innováció szülötte, a rooibos tea tasterek szorgalmas, kreatív munkájának eredeménye, hogy természetes hozzávalókból ismét valami különlegeset, egyedit hozzanak létre. Mert a tea ízesítése ősi időkre nyúlik vissza. Valószínű, hogy a tea felhasználásának kezdeteitől fogva alkalmaztak ízesítéséhez növényei részeket. Virágokat, terméseket, gyümölcsöket, hogy a tea -egyébként rendkívül kiegenysúlyozott ízvilágát- még változatosabbá tegyék. Kínában például a virágok közül különösen a jázmin és a krizantém volt népszerű, de a citrusfélék közül a narancs, vadon termő pomelo is népszerűségnek örvendett.
Miért narancs?
A rooibos homogén ízéhez tökéletesen illik a narancs, amely Dél-Kínában őshonos és rengeteg fajtája ismert. Európába a mórok által Észak-Afrikán át került az Ibériai-félszigetre az i.sz. 8. században, és terjedt el a Mediterráneum nyugati felén. Addig a kontinensen a cédrátcitrom volt az egyetlen citrusféle, ami kb 2000 évvel ezelőtt, a zsidó népvándorlás során érkezett ide. Kínában a narancs, juzi 橘子 kedvelt ajándék, mert a gyermeki szeretet jelképe. A narancshoz a jószerencse is társul ezért a Hold újév második napján a jószerencse előhírnökeként gyakran fogyasztották. Ezen a napon a császár narancsot osztott hivatalnokainak. A keserű narancs a sors vagy végzet szimbóluma.
A másik összetevő, a sáfrányos szeklice
A narancs mellett a rooibos teakeverék másik összetevője a sáfrányos szeklice, amely a rendkívül drága sáfrány alternatívája ételek, különösen levesek és szószok színezésében, ízviláguk erősítésében. Leöntve a rooibos vöröses alapszínét tovább erősíti, ízében a narancsot támogatja meg. Ez a tea mindenkinek ízlik. Vérnarancstól az íze, sáfránytól a színe. Csak természetesen!
Miért fogyasszunk rooibost?
Érdemes minden korosztálynak rooibos teát inni, mert koffeinmentes és cserzőanyag tartalma is alacsony, nem bántja a gyomrot. Központi idegrendszer nyugtató, ezért a mai korban különösen aktuális. A rooibos antioxidáns tartalma magas és gazdag flavonoidokban, többek között kvercitin tartalma magas, amely csökkenti a babáknál a kólikát, hasfájást, felnőtteknél a hányingert, gyomorfekélyt, és gyomorégést. Tudományosan bizonyított hatása a diabétesz, magas vérnyomás, enyhe depresszió, máj elégtelenség, alvatlanság, fejfájás leküzdésében. Stb. folytathatjuk a sort, de inkább fogyasszuk a rooibost.
Elkészítése:
- 90-95 C-os szűrt víz
- 3-4 perc áztatás
- 1 tk/2 dl víz
Értékelések
There are no reviews yet