Indonézia, Jáva, Bandung, Kebuh teh Malabar. 1550 méter tengerszint feletti magasság
Indonézia a világ egyik legnagyobb teatermelő országa, és területét 18 000-nél is több sziget alkotja. Észak- Szumátra, valamint Szulavézi, Közép-és Nyugat- Jáva a teatermelés központja. Az indonéz szigetek közül kb. 6000 lakott, amelyek legtöbbje Délkelet-Ázsiához tartozik földrajzilag, de Új –Guinea és a környező szigetek már Óceánia részei. Az indonéz szigetek az Egyenlítő két oldalán helyezkednek el, az ország ezért trópusi éghajlatú.
Jáva Indonézia egyik szigete, itt található a főváros, Jakarta is. Ez Föld 13. legnagyobb és a világ legnépesebb szigete, egyben a világ legsűrűbben lakott területeinek egyike. Lakosainak száma kb. 145 millió. Bandung város Jáva szigetének nyugati részén található, az ország harmadik legnagyobb városa Jakarta és Surabaya után. Tea ültetvényünk kb. három órás úttal közelíthető meg Bandungból.
Jáva, a vulkánok szigete
Szinte teljesen vulkanikus eredetű, történelmét valamint mai napig mindennapjait ez az ún. pacifikus tűzgyűrű határozza meg. 38 működő, illetve inaktív vulkáni kúpja kísér minket és emelkedik a magasba bárhol járunk Jáván. Ez az ásványi anyagokban rendkívül gazdag vulkáni hamu termékenyíti meg a talajt több ezer éve és alapja az indonéz mezőgazdasági termelésnek.
Az istenségként tisztelt sztratovulkánok között a két legismertebb a Bromo és a Merapi, amelyek máig aktívak és a világ legveszélyesebb vulkánjai közé tartoznak.
Indonézia és a tea
Az ország ültetvényei a 17. században születtek, de virágzásuk csak az 1800-as években kezdődött, amikor a camelia sinensis var sinensis magokat camelia sinensis var assamica fajtára cserélték. Az assami teanövény alkalmasabb volt trópusi területen történő művelésre, jobb terméshozamot és minőséget eredményezett.
A sziget középső és nyugati részén találhatók a tea ültetvények, amelyek a magas hegységekben, magas felföldeken hűvös klimatikus feltételek mellett működnek. A Malabar tea ültetvény Banjarsari településhez tartozik, Pangalengan körzetben, Bandungtól délre.
Hegyes vidéken, a városhoz képest üdítően hűvös környezetben, 1550 méter magasan fekszik. A hőmérséklet itt 16-26 C körül várható. A magashegyi környezet, vulkanikus talaj, gazdag csapadékmennyiség a Ceylon teákhoz hasonló gazdag ízvilágot eredményez a tealevelekben.
A Kebuh teh Malabar ültetvény
Az ültetvény Pangalengan körzetben kb 2,022 hektáron helyezkedik el. Hivatalos elnevezéssel The Malabar Tea Plantation jelenleg állami tulajdonban van; a (BUMN) PT Perkebunan Nusantara VIII (Persero) vállalat birtokolja. A gyarmatosítás idejéből, az 1890-es évekből származó ültetvény ma 1860 alkalmazottat foglalkoztat.
Az ültetvény rohamos fejlődése a holland kolonizáció alatt kezdődött, amikor 1896-ban egy holland ültetvényes és filantróp Karel Albert Robert Bosscha (1886-1928) került a cég élére. Bosscha 1887-ben érkezett Indonéziába, és mint szuper precíz, rendkívüli szakmai tudással rendelkező tea plantation manager tett szert hírnévre. Korai pionír volt, a helyi Technische Hogeschool vagy ahogy ma ismert a Bandung Institute of Technology (ITB) megalapítója. /Az ültetvényen Bosscha háza és sírja máig látogatható./
Teánk erről az ültetvényről származik 1550 méter magasságból.
Ízvilága
Az OP (Orange Pekoe) levélosztályú nagy, robosztus alapanyagú, majd sötét színre oxidált fekete levelek a csészében fás, fűszeres jellegű, testes teát eredményeznek. Az amber/borostyán színű leöntésben kevés citrus jelleg és maláta íz is felsejlik.
Elkészítése:
- 95 C tisztított víz
- 3-5 perces felöntéssel.
- Adagolása: 1 tk/2 dl víz

















