Darjeeling vagy Dorji-Ling a “Hegyek királynője”.
Itt már a világ tetején járunk, közel az ég -szó szerint. Ez a hegyóriások és viharok isteneinek birodalma.
Darjeeling a magyarok számára Körösi-Csoma Sándort jelenti (lehetünk is büszkék rá!), aki a Brit Kelet-Indiai Társaság (továbbiakban a Company) megbízásából Ladakh Isten háta mögött kolostorában, Zanskarban azt a bizonyos tibeti szótárt létrehozta. Heroikus volt a küzdelme.
Hasonlóképpen hősies mindmáig a Darjeeling-Kurseong környéki teakertekben dolgozó gurkák munka- küzdelme. Ők azok, akik a meredek hegyoldalakon, jéghideg hajnalokon és a napsütés itt már mindent elemésztő szoláris ereje mellett szedik a teát. Nap mint nap fenn járnak a magasban, hogy a világ másik felén a legjobb Darjeeling kerülhessen a csészénkbe.
Poobong tea garden, az új “kistigris”
A meredek Poobong domboldalak 2064 métertől 2270 méter magasságig nyúlnak fel, itt a szintkülönbség a legalacsonyabb és legmagasabb ültetvényi terület között hivatalosan 214 m. Ezúttal Poobong kertből mutatjuk be a leveleket.
Poobong tea garden a feltörekvő újonc a többi nagynevű (pl.: Makaibari) ültetvény mellett. “Fiatal”, hiszen a mintegy 180 éves kora miatt valóban fiatal a környéken, előállított tea minőségben már rég utolérte a többieket, sőt!
Nagy örömünkre szolgál, hogy indiai kollégáinkkal immáron 15 éve dolgozunk együtt, kóstoljuk ajánlásaik alapján a teákat, amelyekből a legkiválóbbakat igyekszünk a hazai ínyenc teakedvelők számára felkínálni. További közös öröm és büszkeség, hogy Poobong teakert hosszú évek folyamatos monitorozási procedúráját követően elnyerte a hivatalos bio minősítést! A teákat tehát organikus minőségben kínáljuk ebből a kertből is!
Hogyan szerezzük be Darjeeling teánkat?
Évente találkozunk partnereinkkel. Fontos számunkra a személyes kapcsolat, hogy valóban az eredeti forrástól (értsd közvetlenül az ültetvényről) a hivatalos minősítéseket követően direkt szerezzük be teáinkat. Ezért intenzíven tartjuk a kapcsolatot partnereinkkel, látogatásaink alaklmával mi is részt veszünk a munkában.
Meggyőződésünk, hogy a saját tapasztalás hozzásegít az empatikus attitűdhöz. Hogy a szedők és a teagyári alkalmazottak rendkívül nehéz fizikai erőfeszítését az extrém oxigénhiányos környezetben értékeljük.
Klónok, kultivárok a világ tetején
Teánk alapanyaga a camelia sinensis var sinensis és annak egyedi kultivárjai. Poobong vezette be egyik elsőként a területen a klónok használatát, amelyre lassacskán -ahogy a modern világ diktálja- Darjeeling termőterület átáll.
Ízvilága
A tea extrém ízmeglepetést tartogat mindazok számára, akik először ismerkednek a szigorúan eredetvédett Darjeeling teával. Hivatalosan fekete tea, de mégsem az! Azért, mert Darjeeling!
Az extrém friss levelek, a tavaszi első szedés csak nagyon rövid oxidációt igényelnek, kár lenne ugyanis ezt a frissességet, tavaszi gyümölcsös, szinte muskotályos aromát erős oxidációval elrontani! Vagyis teánk a legzöldebb tea fekete teavilágban, egyúttal kifejezett unikum.
Elkészítése:
- 70-75 C tisztított lágyvíz,
- Felöntések ideje: előszőr 1 perc, majd hosszabb és forróbb,
- Felöntések száma: min 3, illetve ízlés szerint.
- Ajánljuk a teát cold tea brew készítésére!
- A megadott mennyiségű leveleket hideg (esetleg jeges) tisztított lágy vízzel öntsük le, tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
- Hidegen másnap fogyasztható, egészen exkluzív ízélmény!
















